НАЧАЛО ЗДРАВЕ Напитка със спанак и сметана – лек за атеросклероза

Напитка със спанак и сметана – лек за атеросклероза

0
Напитка със спанак и сметана - лек за атеросклероза
Напитка със спанак и сметана - лек за атеросклероза

Напитка със спанак и сметана – най-добрият начин да си набавите лутеин

Едно скорошно проучване, публикувано от линшьопингския университет, установи, че консумацията на спанак под формата на смути или сок е най-добрият начин да се възползвате от лечебните свойства на лутеина.

Високият процент лутеин се намира в тъмнозелените зеленчуци, включително и в спанака, но от начина на приготвяне зависи какво количество ще остане, когато го приемаме.

Много хора, страдащи от атеросклероза имат хронично възпаление, свързано с повишен риск от инфаркт.

Лутеинът може да намали възпалението на коронарните артерии.

Лутеинът може да се съхранява в клетките на имунната система, което означава, че е възможно да се създадат резерви на лутеин в тялото. Това накара учените да проверят дали е възможно да се повлияе на нивото на лутеин в организма с помощта на храната.

Затова, те решават да определят кой е най-добрият начин за приготвяне на спанак, така че лутеинът да се запази в най-висок процент, тъй като загряването разгражда лутеина, както и много други хранителни вещества.

Колкото по-дълго продължава термичната обработка, толкова по-малко лутеин остава. При пърженето на спанака за 2 минути, по-голямата част от лутеина бива унищожена.

Затова, най-добре е спанакът изобщо да не се загрява. Още по-добре е да си направите смути със спанак и добавите малко сметана, мляко или кисело мляко. Най-много лутеин се освобождава, когато спанакът се нареже или разбие в блендер, а сметаната подобрява разтворимостта на лутеина в течности.