НАЧАЛО ЗДРАВЕ Възстановете дишането при настинка с тези 3 растения в дома си

Възстановете дишането при настинка с тези 3 растения в дома си

0
Възстановете дишането при настинка с тези 3 растения в дома си
Възстановете дишането при настинка с тези 3 растения в дома си

Както знаем, човек трябва да може да диша дълбоко, но за съжаление, по време на настинка, това не се случва и дишането се затруднява. Осигуряването на добро дишане е една от основните стъпки при лечение на настинки, които трябва да се предприемат, за да се отстранят токсините и да се подобри здравето на белите дробове.

Когато дишането е трудно, само 10% от кръвта се насища с кислород, а при дълбоко дишане кръвта се насища с 80-100%. За да се възстанови дишането и да се облекчи подуването на носа, има много билки, които също могат да очистят тялото през белите дробове.

3 билки за чисто дишане, които имат лечебни свойства и лесно се отглеждат у дома. Проверете на практика!

1) Риган

Oregano herb plant growing in a terracotta pot isolated over white background.

Риганът е многогодишно растение, което расте от година на година. Ароматизира въздуха и убива бактериите. Той може да се отглежда както на закрито, така и на открито, а най-добре се отглежда в саксия. Добре би било да се използва дренирана почва и да се държи на слънце.

Помага за изчистване на дихателните пътища и носа. Съдържа и антиоксиданти, които повишават имунитета и предпазват от простуди и други заболявания.

Тази билка е универсална и може да бъде добавена в различни рецепти. Когато става въпрос за прибиране на реколтата, отрежете стъблата и съхранявайте на хладно място.

2) Евкалипт

Евкалиптът съдържа цинеол – съединение с мощни лечебни свойства. Може да се използва като отхрачващо средство за облекчаване на кашлицата, почистване на синусите и носните проходи. Подобно на ригана, евкалиптът съдържа антиоксиданти, които укрепват имунната система.

За да облекчите развитието на синузит, сварете листата на евкалипта и вдишайте парата. Можете също да смесите евкалиптови и ментови масла и да ги използвате за масаж.

Евкалиптът е дърво, което достига до 3 метра височина, така че може да имате малък храст, който расте в саксия. Поставете саксията до прозореца от южната страна, където ще получи много светлина. И когато порасне в саксията, го преместете на открито.

3) Мента

Ментата съдържа ментол, който действа като естествен деконгестант (отпушващо носа средство). Тя също така осигурява антихистаминово действие, подпомагайки свободното дишане. Точно като ригана, ментата расте добре на закрито, така че можете да я засадите в саксия. Предпочита добре дренирана почва и умерено слънце.

Вижте още: Златна паста – решение за проблемите ви в гърба

Листата от мента могат да се използват за чай или като подправка за ястия, докато маслото може да се комбинира с евкалиптово масло и да се използва за масаж.