НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Отглеждането на туя от резници изобщо не е трудно

Отглеждането на туя от резници изобщо не е трудно

0
Отглеждането на туя от резници изобщо не е трудно
Отглеждането на туя от резници изобщо не е трудно

Отглеждането чрез резници е най-простият и същевременно надежден метод за размножаване на иглолистните дървета. Няма да ви отнеме много време и в резултат на това, следвайки всички правила, ще получите силно и здраво растение за засаждане.

Туята може да се присажда през зимата, пролетта и лятото. Тя се вкоренява добре във всички случаи. Основният критерий, на който трябва да обърнете внимание, е дали растежът на туята е завършил. Ако е така, можете да продължите с рязането.

Трябва да изберете възрастно, здраво и силно растение. В горната част трябва да има добре развит скелетен клон и с едно движение на китката да откъснете от него 2 до 3-годишни стареещи израстъци, разположени в краищата на издънките. За да сте сигурни, че резниците ще се вкоренят, трябва да ги откъснете с малко парче кора. Дължината на резника трябва да бъде от 10 до 15 см.

Отстранете излишните игли от дръжката на дъното. Тогава, за по-сигурно, поставете резника за една нощ в разтвор за регулиране на растежа. След това поставете дръжката в почвената смес, състояща се от торф, листна почва и пясък, смесени в равни части. На дъното не забравяйте да поставите дренаж. Преди засаждане можете да потопите корените на резниците в Корневин. Накрая направете малка оранжерия от найлонов плик или обикновена пластмасова бутилка.

Поливането при отглеждането с резници се случва само, когато субстратът е напълно сух. Появата на нови клонове показва, че растението се вкоренява. Възможно е да го пресадите на постоянно място след 1-2 години.

Вижте още: Употреба на солта в домакинството: Няколко полезни трика

Грижата за растенията не е специфична: своевременното поливане, добрата почва, периодичното подхранване и достатъчната дневна светлина ще свършат работата си по-добре от всички търговски добавки.