Пълнени зелени домати с чесън за зимата

Всяко семейство има свои уникални рецепти за мариноване на зеленчуци за зимата. Маринованите зелени домати са любими на много хора.

За пълнене на доматите се използва: чесън, целина, магданоз и люта червена чушка. За да приготвите наистина вкусни домати, трябва да напълните буркана хубаво, така че пълнежът да остане в доматите, а не да плува по повърхността на течността. Мариноват се за 7-10 дни в собствен сок без оцет или захар, по този начин запазват максимално полезните си свойства.

Необходими съставки:
домати – 1 кг
целина – 50 гр.
магданоз – 50 гр.
копър – 50 гр.
чесън – 50 гр.
люта чушка – 1 бр.
вода – 1 литър
сол – 2 ч. л.

Приготвяне:
Измийте доматите и отрежете дръжката. Разрежете всеки домат на кръст, но не до края.

Разтворете във водата 2 супени лъжици сол и я сложете на котлона да заври. Копъра, магданоза, чесъна и червената чушка нарежете на ситно.

С чаена лъжичка напълнете доматите с така приготвената плънка.

Наредете доматите в малка купа или тенджера, залейте ги със саламурата, така че доматите да са покрити напълно. Отгоре поставете плоска чиния или капак, за да притиснете доматите.

Оставете при стайна температура за 2-3 дни, след което ги преместете на студено място за 7-10 дни.

Ако са ви останали много домати, то в никакъв случай не ги изхвърляйте, а се възползвайте от тази вкусна рецепта за консервация. Зелените домати са много популярни в южните щати. Дори и известният роман на Фани Флаг носи името на това традиционно ястие.