Зелените картофи могат да бъдат опасни за вашето здраве!

Има неща, които обичаме много. Едно от тях са картофите. От картофи може да приготвите толкова много невероятни ястия, че възможностите са буквално безкрайни. Но картофите имат един недостатък – те трябва да се съхраняват в определени условия.

Всички сме чували, че картофите трябва да се съхраняват в суха и тъмна стая. Ако ги съхранявате във влажно и светло мазе, това също не повлиява на вкуса им.

И така, къде е уловката? Това може да повлияе на вашето здраве! Когато държите картофите на прекалено влажно или прекалено топло място, вероятно сте виждали какво се случва – обикновено те покълват и дори позеленяват.

Трябва да изрежете тези части, защото в тях се съдържа отрова, наречена соланин.

Соланинът се намира в картофите, когато те се съхраняват в неподходяща среда твърде дълго. Ако консумирате такива картофи, може да бъдете неприятно изненадани.

Въпреки това, „The New York Times“ пише, че човек с тегло 45 кг трябва да изяде 450 грама зелени картофи, за да се разболее. Това са няколко печени картофа. Така че, по-малко количество не би трябвало да ви навреди.

Повечето смъртни случаи заради соланина се случват по време на глад, когато хората са принудени да ядат всичко, което намерят, за да не умрат от глад – дори ако това е зелен картоф.

Според Ирландската организация за безопасност на храните ще разберете, че сте сте поели голямо количество соланин по болките в стомаха и сънливостта. Можете да обелите зелените картофи, ако има части, които не са зелени, но ако картофите имат горчив вкус, незабавно ги изхвърлете.