НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Правилно поливане на доматите в различни етапи от развитието

Правилно поливане на доматите в различни етапи от развитието

0
Правилно поливане на доматите в различни етапи от развитието
Правилно поливане на доматите в различни етапи от развитието

Правилно поливане на доматите

Преди разсаждането на доматите в приготвените дупки се излива от 0,5 до 1 литър топла вода, в зависимост от размера на растенията. Благодарение на дълбоката влажност на почвата по време на вкореняването на разсада, кореновата система на доматите се развива по-добре в дълбочина в търсене на влага.

След засаждане, доматите не се поливат за 7-10 дни. След това доматите се поливат веднъж седмично – 20-30 литра вода на квадратен метър.

По време на цъфтежа поливането на доматите трябва да бъде намалено, в противен случай ще има прекомерен растеж на зелена маса, вместо на плодове – 1-2 литра на растение.

Когато плодовете започнат да се развиват, препоръчително е поливането да се увеличи отново до 3-5 литра на корен, тъй като недостатъчната влага през този период може да доведе до опадане на завръзите.

По време на узряването на доматите, поливането трябва да бъде драстично намалено или напълно спряно, защото при висока влажност в този период, плодовете са по-малко устойчиви на гъбични инфекции, може да се напукат или загният.

Правилно поливане на доматите

1.Доматите не обичат повишената влажност на въздуха, затова е за предпочитане да се поливат под корените.

2.Водата не трябва да попада по стъблата и листата на растенията.

3.В оранжерия, доматите трябва да се поливат рано сутрин.

4.Ако е необходимо допълнително поливане в горещ ден, то трябва да се извърши не по-късно от 17 часа, за да се осигури подходяща вентилация на оранжерията.

Доматите за предпочитане се поливат с топла вода, студената вода е вредна за тях, тя не бива да бъде с температура по-ниска от 12 °C.

При топло време доматите се поливат с вода от 18 до 22 °C, а в студени, облачни дни, особено след студени нощи, с по-топла (25-30 °C).

Оптимална дълбочина на поливане на доматите
По време на активния растеж и цъфтеж и първия завръз е препоръчително почвата да се полива на дълбочина 20-25 см., когато плодовете са повече – на 25-30 см.