Ако искате капачките на бурканите ви никога да не се надуват, тогава спазвайте няколко правила:

Първото правило. Всичко, което влиза в контакт с продуктите, подлежащи на консервиране, трябва да бъде напълно чисто. А именно: масата, приборите, ръцете и разбира се самите зеленчуци и плодове.

Второто правило. Бурканите трябва да бъдат стерилизирани старателно. Стигаме до основните методи за стерилизация.

1.Гореща пара
Необходим ви е голям съд, вода и гевгир. Кипнете водата заедно с капачките, сложете гевгира на дъното и наредете бурканите. Когато те се покрият с капки, замените ги с нови. Използвайте чиста кърпа.

2.Вряла вода
Тук можете да стерилизирате бурканите директно в гореща вода. Бурканите трябва да бъдат напълно покрити с вода. Операцията продължава 5 минути.

3.Микровълнова фурна
Изсипете малко вода в бурканите и ги сложете за 5 минути в микровълновата фурна на среден режим.

4.Съдомиялна машина
Температурата в нея не достига 100 °С. Но, този метод също се оказва успешен.

5.Калиев перманганат
Това е най-лесният начин, ако нямате друга опция. След като измиете бурканите с максимално гореща вода, ги изплакнете в разтвор на калиев перманганат.

6.И накрая стигаме до най-успешния метод – стерилизация в електрическа фурна. Този метод е най-успешен: фурната се загрява бързо, не е необходимо да се контролира температурата, водната пара не се разпространява из цялата къща. По този начин бурканите няма да изсъхнат и да се пукнат и ще бъдат стерилизирани отлично.

А сега подробни инструкции:
Бурканите могат да бъдат както сухи, така и мокри. Сухите буркани се поставят с отвора нагоре, а мокрите – с главата надолу.

Около тях можете да сложите капачките. Големите буркани може да поставите легнали.

Желаната температура е 150 °С. Точното време за големите буркани е 15 минути, за малките – 10 минути.

Използвайте само сухи кърпи, за да предотвратите бомбажа, заради температурните разлики.

Готовите буркани се поставят върху чиста и суха маса с главата надолу, за да се предотврати попадането на бактериите вътре.

Покрийте бурканите с кърпа. Това е всичко. Пълна гаранция има след повторното стерилизиране на бурканите, когато вече са пълни.

Това може да се направи и във фурната при температура от 100 °С. Времето за стерилизация на малките буркани остава същото, а за големите буркани се увеличава до половин час.

Сега можете да ги извадите и затворите! Не забравяйте да ги поставите с капачката надолу, докато се охладят.