Стайни растения – това е нещо прекрасно. Зелените ви любимци могат не само да оживят дома ви, но и да помогнат за пречистването на въздуха и да създадат релаксираща атмосфера. Освен това, холандски учени са открили, че пациентите в болниците намаляват нивата на стрес, ако има растения в отделението!

Ето 6 красиви антистресови стайни растения, които не изискват големи грижи:

1. Алое вера.

Гелът от алое вера има лечебни свойства – това красиво растение помага при изгаряния и порязвания. А също така подобрява качеството на въздуха у дома!

Алоето пречиства въздуха от вредни вещества, съдържащи се в домакинските химикали. Ако има опасна концентрация на химикали във въздуха, по листата му се появяват кафяви петна. Само не забравяйте: нуждае се от много слънце.

2. Фикус.

Фикусът пречиства въздуха перфектно и е много непретенциозен: расте добре дори при слабо осветление и при студен климат. Това е лесно за поддържане растение, което премахва токсините от атмосферата.

3. Драцена граничи.

Това е красиво ярко растение, което може да расте до тавана и затова е идеално за декориране на просторни стаи. Драцената отстранява от въздуха токсини като ксилол, трихлоретилен и формалдехид. Най-добре расте на слънце.

4. Епипремнум ауреум.

Дори НАСА препоръчва епипремнума като средство за пречистване на въздуха от формалдехид. Най-добре е да го поставите в кухнята или хола на високо – епипремнумът ще се извива отгоре надолу. Той расте добре в прохлада без ярка слънчева светлина.

5. Спатифилум.

Спатифилумът е отлично стайно растение, което изисква минимална грижа. То расте добре в сянка и прохлада, намалявайки концентрацията на токсини във въздуха.

Вижте още: Ето как да се предпазите от чуждата негативна енергия

6. Хлорофитум.

Това е едно от най-популярните стайни растения. Хлорофитумът е красив, не изисква специални грижи и също е включен в списъка на НАСА като най-добрия пречиствател на въздуха. Премахва замърсители като бензен, формалдехид, въглероден оксид и ксилол от атмосферата.