НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Содата за хляб премахва петна и миризми от дрехи

Содата за хляб премахва петна и миризми от дрехи

Содата за хляб премахва петна и миризми от дрехи
Содата за хляб премахва петна и миризми от дрехи

Содата за хляб е естествен препарат. Използва се в грижа за дрехите и позволява с лекота да премахвате миризми и дори стари петна. Също помага за омекотяване на тъканта, запазване на белия цвят на дрехите и поддържане на чиста перална машина.

Петна върху дрехите, дори и най-устойчивите, могат да бъдат премахнати със сода.

Ако накиснете дрехите си в студена вода и сода преди основното пране, цветовете ще останат ярки и белите тъкани няма да пожълтяват. Накиснете дрехите в сода през нощта. Този метод работи чудесно за кърпи и други дрехи, ако са напоени с цигарен дим или пот.

Ако искате да отстраните неприятната миризма от дрехите, опитайте тази смес:

1 чаша сода за хляб (200 г)
4 литра вода

В голям съд, смесете двете съставки. Сложете дрехите и разбъркайте, така че те да бъдат равномерно напоени с разтвор. Ако е необходимо, изсипете повече вода.
Оставете ги през нощта и ги изплакнете на следващия ден.

За да се подобри действието на содата, можете да добавите оцет. Една чаша бял оцет ще подобри и дезодориращия ефект на содата.

Как да премахнем петна?

Можем също да използваме сода като естествен препарат за отстраняване на петна. Може да се използва дори за най-деликатните тъкани.

Необходими са ви следните съставки:

  • 1 супена лъжица сода за хляб (10 грама)
  • вода

Смесете содата с водата, за да направите гъста паста. Можете също да използвате бял оцет вместо обикновена вода.
Тази паста е идеална за премахване и на стари петна от масло, грес, мръсотия, храна и много други.

Просто нанесете върху петното и разтрийте малко. Уверете се, че покрива цялата площ на петното, особено ако има ръбове по дрехата.
Оставете така 15 минути.

Ако петното е върху по-твърда тъкан, можете да го натриете със стара четка за зъби. В случай на фини тъкани като коприна или сатен, по-добре е да не се търка, тъй като това може да ги повреди.

Накрая изплакнете дрехите с топла вода, за да отстраните мръсотията и содата. В случая на най-деликатните тъкани, може да се използва влажна кърпа.