НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Подхранвайте доматите за да имате здрава реколта

Подхранвайте доматите за да имате здрава реколта

Подхранвайте доматите за да имате здрава реколта
Подхранвайте доматите за да имате здрава реколта

Подхранвайте доматите за да имате здрава реколта – съвета на опитен градинар.

Днес ние сме подготвили за вас няколко прости рецепти за отглеждане на домати, които ще помогнат за спасяването им и в крайна сметка ще получите добра реколта без загуба.

Какво им липсва?

Възможно е да се определи какво точно липсва на домати, по външен вид.

Жълтеникави и изсъхнали листа, както и по-бавен растеж – се нуждаят от азот.
Листата стават с лилав отенък или изцяло лилави, стъблото тънко и развитието се забавя – липсата на фосфор.
Ръбовете на листата са сухи – не е достатъчно калий.
Листата са покрити с жълти петна – недостиг на магнезий.
Деформация и пожълтяване на листата – нуждаят се от калций.

С какво е най-добре да се подхранват доматите?

Йод

За приготвяне на подхранка с йод, напълнете 10-литрова кофа с вода и добавете 10 капки йод. Пръскайте всеки храст не повече от 1-2 пъти седмично с 0,5 литра разтвор.

Чесън

5 скилидки чесън се заливат с 1 литър вряща вода и се оставят за 20 минути на топло място. Добавете една супена лъжица от разтвора към един литър вода и поливайте растенията два пъти седмично.

Дрожди

Дрождите са отлични за подхранване на домати. В 3 литра дестилирана вода без хлор, добавете 100 г разредена мая и половин супена лъжица захар. Покрийте разтвора с марля и го дръжте на топло, като разбърквате от време на време. Подхранката ще бъде готова, когато процесът на ферментация приключи. Достатъчно е да се разреди една чаша от сместа с 10 литра вода и доматите да се поливат веднъж месечно, 1 литър за всеки храст.

Черупки от яйца

Черупките от яйца ще бъдат отличен източник на калций за доматите. За да приготвите тази смес, счупете 3–4 яйца в трилитров буркан, покрийте с топла вода и оставете 2-3 дни. Поливайте растенията 2 пъти месечно.

Утайка от кафе

Благодарение на добавянето на утайка от кафе, почвата става по-ровка и наситена с много полезни вещества. Това позволява тя да бъде обогатена с азот и кислород, което от своя страна прави по-бърз растеж за растенията.

Подхранвайте доматите!