НАЧАЛО ЗДРАВЕ 7 признака, че тялото ви е изложено на прекомерен стрес

7 признака, че тялото ви е изложено на прекомерен стрес

0
7 признака, че тялото ви е изложено на прекомерен стрес
7 признака, че тялото ви е изложено на прекомерен стрес

7 признака, че тялото ви е изложено на прекомерен стрес

Стресът е нормална реакция на организма към обстоятелства, които могат да повлияят неблагоприятно на човек. При продължително излагане на стрес, се разрушава психиката.

Защитните сили на организма се изчерпват и това води до развитието на различни заболявания. Такива са пептична язва, хипертония, бронхиална астма, захарен диабет и заболявания на щитовидната жлеза.

Не забравяйте да обърнете внимание на признаците на стрес, за да не се стигне до критично ниво.

1.Акне
Акнето е възпаление на кожата, което, ако не се лекува, може да засегне големи области на кожата. Експертите са установили, че почти 90% от хората в състояние на стрес страдат от акне.

По време на стрес нашето тяло увеличава количеството адреналин в кръвта, което води до повишаване на нивото на хормона на стреса – кортизола и нарушава хормоналния баланс на организма.

При повишени нива на кортизол се активират мастните жлези, които започват да секретират себум. При силен емоционален стрес тъканите се възстановяват по-бавно.

2.Косопад
Стресът не само нарушава хормоналния обмен, но и дразни кожата и влошава цялостното състояние на скалпа.

Скалпът играе огромна роля за растежа на здравата коса: при липса на чиста и здравословна среда за растеж, косата бързо става слаба.

Високото ниво на стрес кара тялото да промени естествения жизнен цикъл на косата. Стресът може също да бъде катализатор за активиране на автоимунно заболяване, което води до косопад.

3.Главоболие
Повечето хора изпитват главоболие понякога, като при жените е по-често, отколкото при мъжете.

Пациентите с хронично главоболие обикновено имат ниски нива на кортизол, което може да бъде следствие от хроничния стрес.

4.Възпаление
Преди две години в “Nature Medicine” беше публикувана статия, в която се казва, че стресът може да доведе до развитието на атеросклероза.

5.Нарушено храносмилане
Храносмилането се контролира от нервната система, състояща се от милиони единични нерви, взаимодействащи директно с централната нервна система.

Когато изпитваме стрес, тялото ни се фокусира изцяло върху жизнените процеси, игнорирайки храносмилането.

Хроничният стрес може да доведе до различни заболявания на храносмилателния тракт: гастроезофагеална рефлуксна болест, язва на стомаха, синдром на раздразнените черва, болест на Крон и дори хранителни алергии.

6.Безсъние
Неприятните събития – малки и сериозни – в нашия живот са достатъчни. И не всеки знае как да реагира на всичко това абсолютно спокойно.

Мярката за изчисляване на стреса е различна, но за повечето хора, всичко започва с разстройство на съня.

Статистиката показва, че безсънието, свързано със стреса, се развива при една четвърт от всички хора на планетата през годината.

7.Промени в апетита
Когато се чувствате стресирани, може да откриете, че апетитът ви е напълно изчезнал, или започвате да тичате към хладилника посред нощ.

Не забравяйте да обърнете внимание на тези симптоми! Те могат да сигнализират за сериозни здравословни проблеми!