6 начина да понижите високото кръвно налягане за няколко минути

Ако се чувствате уморени, имате главоболие, болка в гърдите и тахикардия, има вероятност да страдате от високо кръвно налягане или хипертония. Това състояние може да бъде причинено от горещината, затлъстяване, стрес, недостатъчен сън и други заболявания.

Има няколко прости техники, които могат да ви помогнат да отпуснете кръвоносните съдове и мускулите, които контролират кръвното налягане.

1.Масажирайте шията и ушите
Има три точки между главата и шията, които ще ви помогнат да намалите кръвното налягане за няколко минути.

Първата точка се намира зад ухото, нарисувайте въображаема линия към центъра на ключицата, където се намира втората точка. Внимателно масажирайте шията с пръсти нагоре и надолу. Повторете това упражнение от двете страни на врата десет пъти. Третата точка се намира на лицето, на височина половин сантиметър от ухото. Масажирайте тази точка с върховете на пръстите си за минута по часовниковата стрелка.

Когато масажирате и трите точки, това ще ви помогне да се отървете от напрежението в мускулите на врата. А това ще възстанови правилния приток на кръв към мозъка ви.

2.Дишайте през лявата ноздра
Дълбокото коремно дишане през лявата ви ноздра ще ви помогне да контролирате кръвното си налягане. Това ще отпусне кръвоносните съдове и ще намали хормоните на стреса.

Как да го направите: Първо седнете на стол или на пода в удобна поза и дръжте гърба си изправен. Поставете лявата си ръка на стомаха.

Десния си палец поставете на дясната си ноздра. През лявата ноздра поемете дълбоко дъх и го задръжте за няколко секунди, след което издишайте. Правете това в продължение на 3-5 минути.

3.Пуснете си класическа музика
Според учените, можете да понижите кръвното си налягане, като слушате класическа музика или комбинирате музика с медитация и някои дихателни упражнения. Този тип музика успокоява тялото, което намалява нивото на кортизол, хормон на стреса.

4.Изпийте чаша вода
Дехидратацията, понякога е причина за високото кръвно налягане. Когато сте дехидратирани, обемът на кръвта намалява. А периферното съпротивление нараства.

Водата ще ви помогне да възстановите достатъчно кръв в тялото си и да намалите кръвното налягане.

5.Опитайте акупресура
Wind Pool или GB 20 е точката в акупресурата за лечение на високо кръвно налягане. Тези точки се намират в основата на черепа във вдлъбнатината от двете страни на гръбначния стълб.

Използвайте палците си за да активирате тези точки. След една или две минути ще се почувствате по-добре.

6.Опитайте дишане пчела
Брамари пранаяма ще ви помогне да се отпуснете и да се отървете от мигрената и главоболието, свързани с хипертонията.

Как да го направите: Седнете на пода в удобна поза. Поставете показалците върху хрущяла на ушите. Поемете дълбоко дъх. Издавайте бръмчащ звук като този на пчелата, когато издишате. В същото време, прилагайте лек натиск върху хрущяла на ухото. Повторете това 7-10 пъти.

Бонус: Ако имате анти стрес топка, опитайте с изометрично упражнение. В това упражнение мускулите на ръката се свиват и отпускат. Това упражнение помага да се подобри гъвкавостта на кръвоносните съдове и релаксацията. Трябва да правите това упражнение около 12-15 минути три пъти седмично. Кръвното налягане ще спадне с 10% за един месец.

Всички тези методи не отменят предписаните лекарства за хипертония, но могат да бъдат добър вариант в случай на повишаване на налягането, например заради горещините.