НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА 10 невероятни приложения на содата за хляб в градината

10 невероятни приложения на содата за хляб в градината

10 невероятни приложения на содата за хляб в градината
10 невероятни приложения на содата за хляб в градината

Содата за хляб се използва не само за миене на съдове и за избелване, за сладкиши и при киселини. Тя се бори с плевелите и служи като тор. Тя не е опасна за растенията, не вреди на полезните насекоми и подобрява качеството на културите. И това не е всичко!

Забележка: при приготвяне на содата не използвайте метални съдове и не нагрявайте течността над 55 °C. В противен случай содата ще загуби своите полезни свойства.

1.Срещу брашнеста мана
Почти всички градински култури и цветя могат да бъдат засегнати от брашнеста мана. Това гъбично заболяване се разпространява бързо към съседните растения, така че може да унищожи всички насаждения. За да решите проблема, предлагаме да използвате доказани рецепти:

В 1 литър вода разтворете 1 супена лъжица сода, добавете 1 супена лъжица, каквото и да е растително масло и 1 супена лъжица препарат за миене на съдове. Разбъркайте получения разтвор добре, изсипете го в спрей бутилка и напръскайте растенията в сухо време. След седмица повторете.

В 5 л. вода разтворете 20 мл. течен сапун и 2 супени лъжици сода за хляб, разбъркайте и използвайте за напръскване на растенията. Повторете процедурата поне 5 пъти на сезон: за първи път – преди цъфтежа, а след това всяка седмица.

По същия начин може да се справите и с фитофтора.

2.Стимулиране растежа на розата
В 5 литра вода разтворете 1 ч. л. сода, 1/2 ч.л. амоняк и 1 ч.л. английска сол (магнезиев сулфат). Напръскайте розовите храсти с получената течност. Това ще предизвика активното образуване на нови издънки.

3.Борба с плевелите
Уморихте се от плевелите, които растат между тротоарните плочки? Направете силен разтвор (2-4 супени лъжици сода на 1 литър вода) и изсипете върху плевелите. След 4-5 седмици, повторете процедурата. Не пестете содата: колкото по-концентриран е разтворът, толкова по-добре ще се справите с плевелите.

4.Срещу вредителите по зеле
Гъсениците, които ядат млади зелеви листа, могат да оставят градинарите без добив. За да предотвратите това, вземете равни части сода и брашно, разбъркайте и равномерно посипете по повърхността на почвата и по самите растения.

5.Подхранване на доматите
За да направите плодовете по-сладки, напръскайте върховете на доматите с 0,5% разтвор със сода за хляб или полейте растенията със същия разтвор, но в концентрация 3,5%.

6.Срещу листни въшки
Непосредствено преди прибирането на зеленчуците и плодовете не се препоръчва пръскането с химически препарати. Ако през този период ги атакуват листни въшки, обилно ги третирайте с разтвор със сода: 12-15 гр. на 0.5 л. вода.

7.За регулиране на киселинността на почвата
Ако почвата е кисела, разтворете сода във вода (100 гр. на 1 литър), полейте прекопаната почва, след това я минете с гребло.

8.За гроздето
По време на зреенето на плодовете, пръскайте лозето с 5% разтвор със сода за хляб. Това ще спомогне за увеличаване на съдържанието на захар в плодовете и ще ги предпази от гниене.

9.Почистващо средство за ръце
Ако предпочитате да плевелите без ръкавици, вероятно сте се опитали неуспешно да си измиете ръцете от калта с обикновен сапун. Поръсете малко сода върху насапунисани длани и търкайте за две минути. Содата ще проникне в епидермиса и ще разтвори мръсотията.

Също така, содата почиства петите добре, така че, ако обичате да ходите боси през лятото, не се отказвайте от навика си.

10.Ликвидира неприятната миризма от компоста
Компостът по време на процесите на разлагане може да мирише неприятно. За да се отървете от тази миризма, поръсете сода в купчината.