НАЧАЛО ЗДРАВЕ Този витамин може да спре растежа на раковите клетки

Този витамин може да спре растежа на раковите клетки

0
Този витамин може да спре растежа на раковите клетки
Този витамин може да спре растежа на раковите клетки

Този витамин може да спре растежа на раковите клетки

С всеки изминал ден болните от рак се увеличават бързо. Въпреки че, все още не е открито лекарство за рака, може би учените са близо до ново откритие. Близо 70% от американските деца не получават достатъчно витамин D, а около 75% от възрастните в САЩ не получават достатъчно т. нар. “слънчев витамин”. Този витамин може би нямаше да е толкова важен, ако не беше важната му роля за предотвратяване на почти всички заболявания от рак до сърдечни заболявания и дори диабет. Увеличаването на консумацията може дори да бъде липсващото звено в лечението на рака.

Много малко хора знаят, че имат недостиг на този важен витамин. Единственият начин да потвърдите недостига на витамин D е с кръвен тест.

Общите показатели за дефицит на витамин D включват:

Депресия
Серотонинът е мозъчен хормон, свързан с повишаване на настроението. Хората с най-ниски нива на витамин D са почти 11 пъти по-склонни да страдат от депресия.

Болка в костите

Мускулна слабост

Тежка астма, особено при деца

Когнитивни нарушения, особено при по-възрастните хора

Прекомерно изпотяване
Изпотяването, което се проявява без физическа активност или температура, е общ показател за ниските нива на витамин D.

Хронична болка

Въпреки че доказателствата не са напълно потвърдени, има няколко проучвания, които показват, че витамин D има уникална връзка с рака. Едно такова проучване е проведено от Joan Lappe и Robert Haney през 2007 г. Проучването включва група от жени в менопауза, които са получили достатъчно витамин D, за да повишат нивото му до 40 ng/ml. Само след четири години тези жени са имали 77% по-ниска заболеваемост от рак.

Изследванията на д-р Седрик Гарланд също предполагат, че витамин D е неразривно свързан с определени видове рак, особено с рака на гърдата. Всъщност неговото проучване показа, че рискът от развитие на рак на гърдата може да бъде намален с 50%, ако се достигне адекватно ниво на витамин D.

Проучванията не са установили причинно-следствена връзка между дефицита на витамин D и рака, но показват неоспорима връзка между тях. Това може да се дължи на факта, че витамин D е важен за много функции на тялото. Витамин D е необходим за абсорбирането на калция и за стимулиране растежа на костите, но също така помага за регулирането на функциите на сърдечно-съдовата система.

Хората на възраст от 1 до 70 години се нуждаят от 600 IU дневно, а деца на възраст между 0 и 12 месеца се нуждаят от 1000 IU дневно. Най-добре е да се опитате да си го набавите от мазните риби, мляко, кисело мляко, риба тон, гъби, портокалов сок и други, както и да прекарате известно време на слънце. Въпреки това, добавките са полезни и предимно под формата на витамин D3. Добавките трябва да се приемат ежедневно от 2 до 3 месеца.

Адекватните нива на витамин D в организма са не само полезни за подобряване на здравето на костите и мускулите, но и за намаляване на риска от развитие на рак.