НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как содата може да промени живота ви по 11 начина?

Как содата може да промени живота ви по 11 начина?

Как содата може да промени живота ви по 11 начина?
Как содата може да промени живота ви по 11 начина?

Въпреки че често я използваме в ежедневието, содата все още остава загадка за много хора по отношение на нейните качества. Освен, че е полезна за готвене, содата също така осигурява многобройни ползи за човешкото здраве.

Содата за хляб е направена от натриев бикарбонат и се използва главно за подобряване качеството на тестото, за добавянето на текстура и вкус. Известна е също като нахколит, който е получен от минерална сода. Преди векове хората я използвали за почистване на домовете и дворовете. Но през 20-те години на ХХ век содата се използва и за медицински цели.

Содата е евтина и лесно може да бъде намерена във всички магазини. Използва се за лечение на наранявания и като козметичен продукт.

Вижте как можете да използвате содата по 11 различни начина:

Натурален дезодорант

Антиперспирантите имат голямо количество алуминий и парабени, така че ако искате да се отървете от тежките съставки, тогава използвайте сода. Поставете малко сода на мишниците си и миризмата ще изчезне.

Ухапвания от насекоми и отровен бръшлян

Смесете вода и сода за хляб и нанесете сместа директно върху ухапването от насекоми, за да предотвратите сърбеж.

Киселини, лошо храносмилане и язва

Смесете ½ чаша вода с ½ ч.л. сода за хляб и пийте от сместа на всеки два часа, за да неутрализирате киселинността на стомаха, лошото храносмилане, киселините и болките при язва.

Вана за крака и ексфолиант

Смесете топла вода с 3 супени лъжици сода и накиснете краката си в нея. Също така, направете паста и я втрийте в краката си, за да почистите кожата.

Релаксираща вана

Смесете епсом соли със сода. След това можете да почистите банята със сместа.

Почистващо средство за ръце

Смесете вода и сода в съотношение 1:3 и използвайте сместа, за да почистите ръцете си от неприятни миризми и замърсявания.

Отстраняване на трески

Смесете вода и 1 супена лъжица сода, нанасяйте сместа върху засегнатата област 2 пъти на ден, за да елиминирате фрагментите в рамките на 2 дни.

Лечение на слънчево изгаряне

Добавете 1/2 чаша сода към топла вода във вана, за да излекувате слънчевото изгаряне. Или намокрете кърпа с тази смес и нанесете директно върху болезнените зони.

Паста за зъби и венци

Изследванията са доказали, че содата стимулира отстраняването на плаката дори по-добре от традиционното почистване на пастата за зъби. Също така ефективно премахва бактериите в устата. Смесете сода и сол в съотношение 6:1, за да се отървете от бактериите върху венците. Нанесете малко количество върху показалеца си и втрийте във венците.

Избелване на зъбите

Вземете 1 ягода и я смесете с ½ ч. л. сода за хляб. След това нанесете сместа върху зъбите и оставете за 5 минути. Почистете зъбите си, както обикновено и изплакнете добре. Правете това веднъж седмично.

Содата като естествен детергент

От дълго време содата се използва като почистващ препарат. Дори Статуята на свободата е била почистена със сода по време на нейното възстановяване през 1986 година. Можете да почистите кухнята си, като я поръсите върху мръсната повърхност.

Освен това, ако смесите вода и сода за хляб, можете дори да почистите банята си, скарата и всичките си тигани, играчки, прибори за хранене, сребърни прибори и др. Също така, можете да почистите килимите си, ако ги поръсите със сода и ги оставите за 15 минути.

Вижте още: Засадете си авокадо от костилка! Вижте колко е лесно!

Можете да използвате содата и за изпирането на дрехи. Нанесете я по време на пране, за да отстраните всички замърсявания.