Качествени плодове: ето как да ги разпознаете

Купих ябълки от магазина и си направих малък експеримент: когато видите как изглеждат след това, ще загубите апетита си!

Реших да си купя ябълки и да проверя дали е истина това, че мажат ябълките с восък, за да удължат срока им на годност.

Купих ябълки от магазина и реших да проверя какво ще им се случи, ако ги сложа в гореща вода.

Чувала съм, че мажат ябълките с восък, но ме мързеше да проверя какво наистина се случва. Но най-накрая любопитството ми надделя и реших да си направя експеримент. Върнах се от магазина с пълна торба с плодове и най-много – ябълки.

Напълних купа с вряла вода и сложих ябълките, оставяйки ги за няколко минути. Не знам какво очаквах, но във всеки случай резултатите надминаха всичките ми очаквания.

Съзнателно ги потопих наполовина, за да видя евентуалните разлики, а резултатите ме оставиха, наистина без думи. Дори когато ги извадих от водата, разликата ставаше все по-очевидна с времето.

Изненадана от тези резултати, реших да направя същото и с лимоните и портокалите. При портокалите разликата беше видима, за съжаление не си личи на снимките, докато при лиимоните нямаше никакви промени.

Восъкът се използва за плодовете, поставя се в карамела, бонбоните и в някои други хранителни продукти. Проблемът е, че някои производители поставят естествен, пчелен восък, а други използват химия.

В домашни условия, разбира се, не е възможно да се определи разликата. Най-големият проблем е, че дори ако восъкът е естествен, ябълката се задушава под него и губи полезните си свойства. Ябълката трябва да диша, а восъкът като външен консервант не позволява това.

Восъкът се отстранява главно с топла вода, но за да бъдете спокойни, добавете сода. Но, за да сте сигурни, че сте си купили качествени плодове, единственото решение е да купувате проверени, домашни и непръскани плодове.