НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да подхранвате стайните цветя за елегантен растеж и цъфтеж?

Как да подхранвате стайните цветя за елегантен растеж и цъфтеж?

0
Как да подхранвате стайните цветя за елегантен растеж и цъфтеж?
Как да подхранвате стайните цветя за елегантен растеж и цъфтеж?

Тайната за добрия вид на стайните цветя е семпла: растенията трябва да бъдат добре подхранени, в противен случай няма да получите нито буйна растителност, нито добър цъфтеж.

Когато растението страда от недостиг на хранителни вещества дълго време, това обикновено води до заболяване – в края на краищата, то няма сили да се съпротивлява. Но как да създадете “добра храна” за зелените си домашни любимци, имайки предвид различните им вкусове?

1) Почти всички растения обичат захар. Можете да добавите 1 чаена лъжичка гранулирана захар (при диаметър на саксията от около 10 см) на повърхността на почвата или да полеете растението със сладка вода (0,5 чаена лъжичка захар на 0,5 чаша вода) преди стандартното поливане.

2) Рициновото масло дава добър ефект за изобилен цъфтеж (1 чаена лъжичка на 1 литър вода), докато се оформят пъпките на растението.

3) Дървесната пепел е много полезна за растенията (както като храна, така и за превенция срещу болести). За приготвянето на  разтвора ви трябват 1 супена лъжица пепел и 1 литър гореща вода. Оставете да престои 1 седмица, като от време на време разбърквате. Поливайте с този разтвор 1 път на 10 дни.

4) Можете да поливате растенията с тази инфузия: вземете кора от нар или кора от цитрусови плодове. Залейте я с вода и я оставете да престои 1 ден. Това е всичко! Инфузията, богата на хранителни вещества за поливане, е готова!

5) Имунитетът на стайните цветя отлично се подобрява от пръскането на разтвор с аспирин. Една таблетка се разтваря в литър вода.

6) Разреденият сок от алое също е подходящ за всички обикновени стайни растения. Необходимо е да разредите 1 чаена лъжичка сок в 1,5 литра вода.

7) Фикусът може да се полива веднъж месечно с подсладена вода. За един литър вода ви трябва 1  чаена лъжичка захар. Листата на тези растения могат да се почистват с мляко. Това ще придаде на растенията блясък и красота.

8) Гъбената инфузия ще помогне на вашите стайни цветя да изглеждат здрави и красиви. Накиснете във вода нарязани ядливи гъби в съотношение 1:1. След един ден излейте инфузията и залейте гъбите отново с вода. За 1 ден гъбената вода за поливане ще бъде готова.

9) Теменужките ще се насладят следното подхранване: вземете флакон с витамин В12 и го разредете в 1 литър вода. Подхранването на теменужките с този витамин може да бъде 2 пъти месечно.

Вижте още: Лесно може да почистите печката така, че да светне като нова

10) Банановата кора, богата на калий, магнезий и фосфор, може да се използва при пресаждане на растенията. На върха на дренажния слой, сложете слой от ситно нарязана бананова кора или я смелете в месомелачка, покрийте я с пръст и засадете растението.