НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Ето какво означават числата на опаковките на козметичните продукти

Ето какво означават числата на опаковките на козметичните продукти

0
Ето какво означават числата на опаковките на козметичните продукти
Ето какво означават числата на опаковките на козметичните продукти

Ето какво означават числата на опаковките на козметичните средства

Харесва ли ви или не, живеем във времена, когато външността ни е важна. Не става дума за хубаво тяло и перфектен грим, а за грижа за себе си.

Козметиката заема важно място в нашите бани, било то за лична хигиена или за грижа за тялото и грима. Разбира се, не всички козметични средства са едни и същи, затова се опитваме да изберем тези, които са по-добри, които не дразнят кожата и ви карат да изглеждате и да се чувствате по-добре.

Преди не съм се замисляла за това. Но, ето какво означават числата на опаковката на козметичните средства. Оказа се, че колкото по-малко е числото, толкова по-добре.

Но преди да поставим козметиката в пазарската кошница, трябва да разгледаме нейния състав и другата информация на опаковката, защото благодарение на това ще разберем дали този продукт е безопасен за нас. Понастоящем производителите на козметични продукти са длъжни да слагат печат с число на всяка опаковка с козметичен продукт.

Какво означават тези символи?
На опаковката на козметиката намираме малък символ, който прилича на отворена бутилка с цифра и буква “м” до нея, която показва датата на изтичане на този козметичен продукт след първото му отваряне. Оказва се, че всички продукти за лична хигиена или козметика имат две дати за срока на годност.

Първото (на което сме склонни да обръщаме внимание) е максималният период, през който козметиката съхранява всичките си свойства в затворена опаковка. Вторият е колко дълго продуктът може да се използва след отваряне.

Ето какво означават числата на опаковките на козметичните продукти

Какво означава това на практика?
Ако закупите козметика със срок на годност до август 2022 г. и с надпис “6М”, това означава, че ако я отворите през февруари 2020 г., продуктът ще бъде валиден само за 6 месеца от тази дата, т.е. до август 2020 г.

Ето какво означават числата на опаковките на козметичните продукти

След тази дата все още можете да я използвате, ако видите, че нейните свойства не са се променили, но производителят вече не носи отговорност за възможни странични ефекти. И това не е всичко!

Защо това е толкова важно?
Качеството на козметиката започва да се влошава, когато се отвори за първи път, когато въздухът навлезе в нея. В резултат на това се получават химически реакции, които развалят продукта. А използването на козметика с изтекъл срок на годност може да предизвика алергични реакции, включително доста сериозни.

Продуктите с кратък срок на годност, след отваряне обикновено са по-безопасни, защото съдържат по-малко консерванти и по-естествени и безопасни съставки. Ако изберем най-безопасните козметични продукти, трябва да закупим тези, на които е написано “3M”, “6M” или “12M”.

Интересува ме това кой наистина обръща внимание на тази цифра? Аз също понякога забравям да поглеждам тази информация за продукта. Свикнала съм да използвам козметиката, докато свърши. Единственото изключение е промененият вид и текстура. Има няколко такива продукта. И да, проверих, наистина са се влошили след изтичането на посочения брой месеци след отварянето. Но това са отделни случаи.