НАЧАЛО ЗДРАВЕ Имате косопад? Ето кой витамин ви липсва и какво да направите!

Имате косопад? Ето кой витамин ви липсва и какво да направите!

0
Имате косопад? Ето кой витамин ви липсва и какво да направите!
Имате косопад? Ето кой витамин ви липсва и какво да направите!

Имате косопад? Ето кой витамин ви липсва и какво трябва да направите, за да се справите с неговия недостиг!

Най-добрият начин да си осигурите всички витамини, от които тялото ви се нуждае, за да функционира правилно, е да спазвате балансирана диета.

Всъщност една от основните причини много хора да страдат от недостиг на витамини е, че не се хранят, както трябва. Но дори и да ядете здравословна и балансирана храна, начинът, по който се съхранява храната ви, липсата на свежест и преработката ѝ може значително да повлияе на витамините, които тялото ви може да абсорбира.

Важно е да се отбележи, че не можете самостоятелно да диагностицирате дефицита на витамини, така че ако разпознаете някой от тези симптоми, си уговорете час с Вашия лекар.

1. Витамин В12

Витамин В12 играе жизненоважна роля, защото спомага за производството на ДНК и помага за създаването на нови невротрансмитери в мозъка.

Честите симптоми включват: изтръпване на ръцете и краката, трудности с ходенето и равновесието, анемия, умора, слабост, подут език, загуба на памет, параноя и халюцинации.

Лекарите казват, че този дефицит се среща все по-често, защото много повече хора стават вегетарианци и се подлагат на операции за понижаване на теглото. B12 обикновено се намира в животински продукти, така че ако имате дефицит, трябва да консумирате повече месо, риба и млечни продукти. Ако сте вегетарианец, яжте заместители на месото, за да увеличите приема на този толкова важен витамин.

2. Магнезий

Магнезият помага за изчистване на организма от токсини от околната среда и предотвратяване на мигрена и сърдечно-съдови заболявания. Някои изследвания предполагат, че той може дори да намали риска от развитие на диабет. Въпреки невероятните ползи за нашето тяло, 80% от хората имат дефицит на магнезий.

Симптомите на недостиг на магнезий включват: загуба на апетит, гадене и повръщане, умора и слабост. Тежкият недостиг може да причини изтръпване, мускулни крампи, нарушен сърдечен ритъм, промени в личността и ниски нива на калий или калций.

За да върнете нивата на магнезий в правилната посока, не е необходимо да прибягвате до добавки. Вместо това е важно да консумирате тъмнозелени листни зеленчуци, водорасли, спанак или швейцарско сирене. Някои видове бобови храни, ядки и семена като тиквени семки, слънчоглед и сусамово семе са също отлични източници на магнезий, както и авокадото.

3. Витамин D

Най-добрият начин да получите витамин D е да оставите кожата си на слънце, но ползите от този витамин са много по-дълбоки. Витамин D е ключът към здравето на костите и без него всъщност можете да получите остеопороза.

Симптомите на недостиг на витамин D включват: умора и мускулни болки или слабост, над 50-годишна възраст – затлъстяване, замаяност и лоша имунна функция.

За да получите необходимия витамин D, излезте на слънце. Нуждаете се само от достатъчно слънчева светлина, за да направите кожата си по-тъмна. Можете също така да консумирате кисело мляко ежедневно, както и тлъста риба.

4. Желязо

Желязото е толкова важно за вашето здраве, защото помага на тялото ви да произвежда необходимите червени кръвни телца. Когато нивата на желязото ви са твърде ниски, тялото ви не може да пренася достатъчно кислород, което може да причини сериозни проблеми.

Симптомите на ниско желязо включват: умора, бледа кожа и тънка, рядка коса.

Изберете някои храни, богат на желязо, като говеждо месо, стриди, спанак, леща и боб – бял боб, нахут.

5. Калций

Пийте мляко! Калцият е от решаващо значение за здравите кости. Но също така контролира работата на мускулите и нервите.

Чести симптоми на недостиг на калций: умора, мускулни крампи, нарушен сърдечен ритъм и лош апетит.

Млякото, цитрусите и пшеничната трева са отлични източници на калций.

* Не започвайте да приемате калций, докато не говорите с Вашия лекар. Нивата на калция са тясно свързани с витамин D, К2 и магнезия и също могат да увеличат риска от инфаркт или инсулт. Следователно, правилният режим за поддържане на нормални нива на този витамин трябва да бъде обсъден с Вашия лекар.

6. Фолиева киселина

Фолиевата киселина е изключително важен витамин за бременните жени и всички жени в детеродна възраст. Тя държи под контрол клетките и червените кръвни телца, а по-ниските ѝ нива могат да причинят дефекти на невралната тръба при неродени деца.

Симптомите на недостиг на фолиева киселина включват: умора, сива коса, афти в устата, слаб растеж и подуване на езика.

За борба с дефицита на фолиева киселина бременните жени и жените в детеродна възраст трябва да приемат добавки. Можете също така да получите фолиева киселина от подсилени зърнени храни, боб, леща, листни зеленчуци и портокали.

7. Витамин Е

Витамин Е е необходим за поддържане здравето на мозъка, за защита от стареене и поддържане на нормални нива на холестерола.

Ако имате недостиг на витамин Е, можете да откриете следните симптоми: мускулна слабост, загуба на мускулна маса, необичайни движения на очите, проблеми със зрението и нестабилно ходене.

Вижте още: Лош дъх – средство, което ще го премахне за 2 минути!

Най-добрият източник на витаминЕ е в храната – ядки като лешници, бадеми, орехи и пекани, семена, зехтин, бобови растения и зеленчуци.