Вашето зрение, както и зрението на всеки човек, се влошава с възрастта. Последните научни изследвания показват, че зрителното увреждане е проблемът, с който се сблъскват повечето жени до 50-годишна възраст. Но в допълнение към промените, свързани с възрастта, много други фактори също влияят на зрителните увреждания.

Изборът на подходяща диета и начин на живот може значително да удължи периода, в който да се радвате на добро зрение. Така че, ако страдате от свързано с възрастта увреждане на зрението или макулна дистрофия, както официално се нарича, в тази статия ще намерите някои съвети как да разнообразите диетата си, за да спрете влошаването на зрението и дори да го подобрите.

Чесън – понижава нивата на холестерола

Проучванията, проведени в Харвардския университет, показват, че намаляването на нивата на холестерола в организма пряко влияе на вероятността да се предотврати по-нататъшното развитие на макулна дистрофия. Основната причина за макулната дистрофия е натрупването на телесни мазнини точно под ретината. Това е причината за замъгленото зрение и дори може да причини слепота. В изследването, което вече споменахме, на 23 доброволци, страдащи от макулна дистрофия, били предписани големи дози липитор, лекарство, което намалява нивото на холестерола в организма.

Едновременно с намаляването на нивото на холестерола в организма, 10 участници в проучването значително подобряват зрението си.

Чесънът е най-достъпният начин за намаляване на холестерола в организма в домашни условия. Доказано е, че можем значително да намалим нивото на холестерола в организма си, като ядем само половин скилидка чесън на ден. Полезните вещества, съдържащи се в чесъна, могат, освен всичко друго, да намалят производството на холестерол в организма.

Чесън – намалява кръвното налягане

Повишеното кръвно налягане не напразно е свързано с влошаване на зрението с възрастта. Високото кръвно налягане ограничава притока на кръв към тъканта на окото, което от своя страна влияе неблагоприятно върху дейността на ретината. А ретината от своя страна за висококачествената си работа се нуждае от много голямо снабдяване с кислород. Но този кислород не може да навлезе в окото по никакъв начин, ако притокът на кръв към него е значително ограничен и резултатът от такова ограничение е съвсем естествен – зрително увреждане.

Сериозни научни публикации многократно споменават две независими научни изследвания, доказващи, че чесънът помага за намаляване на кръвното налягане. Така заключаваме, че чесънът е не само подправка, но и лекарство, което перфектно се справя с превенцията срещу макулна дистрофия.

Ако смачкате или счукате чесън, преди да го изядете, неговите лечебни свойства стават още по-силни. Той е евтин и лесен за употреба като подправка за месо или риба. Чесънът е лекарство, създадено от самата природа и можете да сте сигурни, че той на практика няма странични ефекти (за разлика от препаратите, които могат да се купят в аптеките). Започнете да ядете поне половин скилидка чесън на ден и скоро ще почувствате колко полезно се отразява това на вашето зрение.

В допълнение към чесъна, яжте:

Моркови – склад на бета-каротин

Морковите са пълни с бета каротин. Веднъж попаднал в тялото ни, бета-каротинът се превръща в ретинол или витамин А, което ни позволява да предотвратим или забавим появата на много проблеми с очите. Липсата на витамин А причинява влошаване на зрението при здрач, сухота и болка в очите, както и късогледство.

Сьомга – основният източник на омега-3 мастни киселини

Има три вида омега-3 мастни киселини, а сьомгата съдържа и трите. Като цяло рибеното масло съдържа няколко вещества, които са напълно способни да ви помогнат да поддържате добро зрение за още няколко години.

Вижте още: Тази рецепта лекува коленете и незабавно възстановява костите

Друг фактор, причиняващ увреждане на зрението, е нетипичното разширяване на кръвоносните съдове. Някои изследователи смятат, че то може да бъде предотвратено чрез редовна консумация на докозахексаенова киселина, една от омега-3 мастните киселини. Неговите производни предотвратяват разширяването на кръвоносните съдове, което влияе на вашето зрение.