НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ 8 признака, че ви завиждат и съвети как да се справите

8 признака, че ви завиждат и съвети как да се справите

0
8 признака, че ви завиждат и съвети как да се справите
8 признака, че ви завиждат и съвети как да се справите

Ето какво да направите, ако има хора, които яростно ви завиждат!

Няма нищо по-лошо от това да постигнете желана цел или да постигнете дългоочакван успех и да откриете, че хората около вас не изпитват гордост и радост за вас, а ви завиждат. Чувството на завист поражда недоброжелателност, а понякога и омраза, която не е от полза за отношенията.

Психологът Стивън Стосни казва, че изгарящата завист „ни принуждава да преосмислим обидите в главата си и колкото по-дълго правим това, толкова по-малко обидите ще имат общо с реалността. Всички силни емоции носят илюзията за убеденост и завистта ни убеждава, че това изкривено възприятие на света е вярно.”

Нещо много общо е, че всички сме изпитвали тази неприятна емоция към други хора поне веднъж. Много по-трудно е обаче да се справим със ситуация, когато ни завиждат.

В крайна сметка можем да контролираме това, което чувстваме, но не можем да контролираме емоциите на другите. Но трябва да знаете кога някой ви завижда, за да се справите със ситуацията, а не да се появяват недоразумения.

1. Фалшиви похвали.

Когато някой ви завижда, той често е първият, който ви дава комплимент, който звучи истински или буквално излъчва пасивна агресия. Може обаче да забележите, че тези хора извъртат очи, когато излизате от стаята.

Един от начините да направите разликата е от своя страна да им дадете искрени комплименти, когато им се случи нещо добро. Това ще им помогне да ви видят като искрен и честен човек и, може би, ще ги накара да сдържат завистта си.

Клиничният психолог Леон Ф. Зелцер казва: „Ако не вярвате на похвалите или комплиментите на другите, е разумно да помислите дали имат скрита причина да ви възхваляват. По този начин можете да сведете до минимум вероятността техните на пръв поглед надеждни комплименти всъщност да не са вид измама.”

2. Омаловажаване на вашите постижения.

Без значение какво сте постигнали или колко сте работили, за да го постигнете, завистливите хора винаги ще се опитват да омаловажат всичко така, че да изглежда като съвпадение или че ви е помогнато или подарено. Причините за това са очевидни. „Хората, които ви завиждат най-много, са тези, които се нуждаят от това, което имате“, казва М. Фарук Радван.

Ако постигате успехи, хората ще имат още повече шансове да говорят зле за вас. Останете смирени. Ако се хвалите, хората, разбира се, ще ви завиждат.

3. Хвалят се във ваше присъствие.

Тези, които ви завиждат, във ваше присъствие могат да започнат да демонстрират своите постижения, докато празнувате вашите. Това са хората, които трябва да са щастливи за вас. Но защо те размахват успеха си отстрани с такава ярост пред вас, като платно на матадор пред носа на бика?

Защото те може да не са толкова успешни като вас. Авторът Боб Бли заявява: „Винаги има хора, които са пълни с негативни мисли не само за онези, на които завиждат, но и за себе си и за очевидната им неспособност да постигнат целите си.“

Покажете им пример за правилна и здравословна реакция на успехите на другите – и, кой знае, може би това ще им помогне да променят поведението си към по-добро.

4. Подражание.

Някой, който ви завижда, от своя страна иска да бъде по-добър от вас, а след това като вас. Тези хора могат да имитират как говорите или как се обличате, за да се чувствате по-добре.

Вместо да оставяте това да ви притеснява, опитайте се да ги насърчите да следват своя собствен път. Когато правят нещо в техния стил, дайте им положителна оценка. Покажете им, че най-доброто за тях е да бъдат себе си.

5. Желание за състезание.

Завистливите хора обикновено са много безразсъдни, защото винаги искат да бъдат тези, които жънат успех, или, както казва клиничният психолог Мелани Грийнбърг, „те са опасни, арогантни и искат да покажат своето превъзходство“.

Въпреки че може да е изкушаващо да ги накарате да попаднат в капана, по-добре е да откажете да участвате в „състезания“. Ако се опитват да спорят с вас, просто кажете, че „това не е състезание“, защото ако откажете да участвате в тяхната игра, е по-малко вероятно да се опитат да продължат.

6. Злорадство.

Някой, който ревнува, ще злорадства, когато правите грешки, или ще ви порицава по време на работа или в училище. Въпреки че може никога да не го покаже, той тайно се радва на вашите неуспехи.

Коментирайте с хумор грешките си! Винаги можете да напомняте на хората, че грешките са част от живота и ученето. Ако не сте разстроени, това няма да се хареса.

7. Критика и клюки.

Завистливите хора винаги ще намерят начин да говорят за вас зад гърба ви. Това не е никак забавно и в много случаи да е крещяща лъжа. Най-добрият начин да ги спрете, е да не мълчите.

Както авторът Джеймс Клиър отбелязва: „… негативността на другите хора е като стена. И ако се фокусирате върху нея, тогава ще се сблъскате в нея. Ще бъдете блокирани от негативни емоции, гняв и несигурност. Умът ви ще отиде там, където е вашето внимание. Критиката и отрицанието няма да ви попречат най-накрая да стигнете до финала, но определено могат да направят пътя ви много по-дълъг.“

Тъй като завистниците не обичат да развалят репутацията си, разговорите с тях могат да бъдат достатъчни, за да ги накарате да преосмислят поведението си.

8. Омраза.

Ако някой, когото познавате, ви мрази без видима причина, тогава най-вероятно той завижда. Това е трудно за приемане, защото често не ни харесва, когато ни мразят без причина. Но няма какво да направите.

И ако всички усилия да бъдете харесани от този човек, не водят до някакъв резултат… може би е време за промяна. Не се нуждаете от този негативен човек. Най-добрият начин да поправите това е да го пуснете.

Вижте още: Повтаряйте тези числа, ако искате повече пари и щастие

Като се справите със завистта на някой друг по здравословен начин, вие помагате не само на себе си, но и на човека, с когото имате проблем. В крайна сметка той може и да не е толкова голям гадняр, колкото си представяте, а просто човек с ниска самооценка.