НАЧАЛО ЗДРАВЕ Инсулт: предупреждаващи симптоми! Рискови фактори!

Инсулт: предупреждаващи симптоми! Рискови фактори!

0
Инсулт: предупреждаващи симптоми! Рискови фактори!
Инсулт: предупреждаващи симптоми! Рискови фактори!

Инсулт: предупреждаващи симптоми и рискови фактори!

Обикновено хората си мислят, че инсултът се случва неочаквано и бързо, но това не е съвсем така! Можете да го избегнете, ако знаете предупредителните симптоми и започнете лечението своевременно!

Мозъчният удар е третата водеща причина за смърт в света. Ако смятате, че засяга само възрастните хора, значи грешите. За съжаление може да се появи на всяка възраст.

Причината е или запушване на кръвоносен съд, причинявайки образуването на кръвен съсирек, или разрушаване на кръвоносните съдове, когато кървенето се случи в мозъка.

Едно от най-важните неща е способността да разпознавате ранните признаци на инсулт и да потърсите медицинска помощ навреме. Колкото по-рано започнете лечението, толкова повече шансове имате да предотвратите, излекувате или сведете до минимум ефектите от инсулта.

Най-честите симптоми за получаване на инсулт включват:

1. Замъглено зрение и / или частична загуба на зрението.

Целият процес започва в очите. Той може да засегне едното или двете очи. Около 44% от страдащите от инсулт забелязват някои зрителни увреждания.

2. Внезапно главоболие / замаяност

Замайването почти винаги се появява при жени под 45-годишна възраст. Това е ясен знак, че трябва да се консултирате с вашия лекар.

3. Трудност в разрешаването на проблемите

Ако през деня усетите “мъгла” в мозъка, както и трудности при подбора на думи и странна забрава, тогава трябва незабавно да посетите лекар. Това може да е симптом на приближаващ инсулт.

4. Загуба на равновесие / проблеми с ходенето

Симптом на инсулт може да бъде пълна слабост в горните и долните крайници. Някои хора изпитват парализа. Парализата е често срещан симптом при инсулт и изисква медицинска помощ.

Вдигнете дланите си нагоре и останете в това положение за 10 секунди. Ако едната от ръцете ви падне, имате отслабени мускули. Препоръчваме Ви незабавно да потърсите медицинска помощ.

5. Болка от едната страна на лицето

Мозъчният удар не винаги е придружен от болка. Но ако изведнъж почувствате болка в крайниците или в едната част на лицето, скоро можете да получите инсулт.

6. Главоболие и мигрена

Тези симптоми са много чести. Учените са открили, че хората, които са получили мозъчен инсулт със силно главоболие, са млади и често страдат от мигрена. Проучванията показват, че този симптом се среща по-често при жените, отколкото при мъжете, но мъжете също трябва да внимават за него.

7. Парализа на лицето

Това е един от най-честите признаци на инсулт. Обикновено само едната част от лицето е парализирана.

8. Умора

Според многобройни проучвания жените често изпитват умора, объркване и дезориентация. Всеки от тези симптоми е типичен за мозъчен инсулт.

9. Задържане на дишането

Този ранен симптом е типичен за жените. Мозъчният удар засяга център на мозъка, отговарящ за дишането, което затруднява дихателния процес.

Внезапна апнея или проблеми с дишането често присъстват при хора, страдащи от инсулт. Поради липса на кислород възниква и сърдечна аритмия.

Мозъчният инсулт е остро заболяване и изисква незабавна медицинска помощ. Обикновено хората си мислят, че се случва неочаквано и бързо, но това не е съвсем така. Можете да го избегнете, като знаете предупредителните симптоми и започнете лечението своевременно.

Вижте още: Детоксикация на организма по метода на турския лекар Сарачолу

Превенцията обаче винаги е по-доброто и ефективно лечение. Важно е да се храните правилно, да сте активни и да спите добре. Ограничете алкохола, захарта и пушенето. И също така обърнете внимание на теглото си.