НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Щипка сол в сладките ястия: просто невероятен ефект

Щипка сол в сладките ястия: просто невероятен ефект

0
Щипка сол в сладките ястия: просто невероятен ефект
Щипка сол в сладките ястия: просто невероятен ефект

Щипка сол в сладките ястия

Интересен факт за солта: тези прекрасни кристали не само правят ястието солено, но и въздействат на нашите рецептори, като ги изострят. Ето защо се смята, че солта разкрива вкуса на ястията и напитките. Да, опитайте кафето си с малко сол и ще усетите как се разкрива пълния букет на тази обичайна напитка.

Поради тази причина добавянето на щипка сол към сладките печива или каши препоръча всяка разумна рецепта. Но магическият ефект на солта не свършва дотук. Как правилно да използвате сол в сладки ястия, прочетете по-надолу.

Защо да добавяте сол в сладките храни
Всяко сладко или конфитюр привлича със своята текстура и аромат на основните продукти, но за да се запази изразеният вкус на горските плодове или плодове, си струва да добавите малко сол: една щипка на килограм почистени плодове ще бъде достатъчна.

Щипка сол в сладките ястия: просто невероятен ефект

Не се изненадвайте, ако откриете големи кристали сол в шоколада. Белгийските, швейцарските и английските шоколадови бонбони отдавна са приели оригиналната комбинация от сладко и солено. Защо и ние не опитаме да добавим малко сол в домашната ни нутела?

Щипка сол в сладките ястия: просто невероятен ефект

Не забравяйте да посолите сладкото тесто! По този начин можете да контролирате скоростта на нарастване на тестото, защото солта инхибира действието на маята. По време на бавното действие тестото успява да ферментира, което придава на печивата по-ярък вкус и аромат.

Ако добавите сол към белтъците преди захарта за глазура, ще получите пищен и твърд крем. По същия начин солта действа върху сметаната – кремът е лек, нежен и има подчертан вкус.

Накрая ще разкрием една тайна: не само солта разкрива вкуса на десертите, но захарта подобрява солените ястия. Опитните готвачи използват проста формула за съотношението на сладкото и соленото, ето я: ако ястието е неподсладено и изобщо не е кисело, добавете 1 част захар и 4 части сол; в неподсладените кисели ястия – 1 част захар и 3 части сол.

В същото време трябва да се вземе предвид сладостта на допълнителните съставки, особено зеленчуците, защото цвеклото, тиквата, морковите, лукът и картофите имат сладък вкус.

Играта на солен и сладък вкус се изразява най-ясно, разбира се, при соления карамел, който е лесен да се направи у дома. Експериментирайте!