НАЧАЛО ЗДРАВЕ Куркумата е шампион при изгарянето на излишните мазнини

Куркумата е шампион при изгарянето на излишните мазнини

0
Куркумата е шампион при изгарянето на излишните мазнини
Куркумата е шампион при изгарянето на излишните мазнини

От векове куркумата се използва в готвенето като подправка. По-специално, тя е част от така добре познатата подправка къри. Куркумата има изразени тонизиращи свойства. Освен това тя има способността да предотвратява натрупването на мазнини.

Куркумата стимулира самоунищожаването на мастните клетки

Самоунищожаването на мастните клетки се получава в резултат на тяхната атоза (смърт). Активната съставка в куркумата, флавоноид куркумин, блокира кръвоснабдяването на мастните клетки и така образуването на нови кръвоносни съдове в мастната тъкан, необходими за нейното съществуване и растеж, се потиска.

Куркумата срещу кръвна захар

Куркумата намалява кръвната захар и инсулиновата резистентност, което също е важен фактор за загубата на тегло. Тя също допринася за прочистването на черния дроб, подпомага нормалното му функциониране. Именно в черния дроб се изгарят мазнините. Ако черният дроб е в постоянно състояние на борба с токсините, способността му да изгаря мазнините значително намалява.

Куркумата ускорява метаболитните процеси и вътреклетъчните реакции

Поради това ѝ свойство е възможно да изгорите допълнителни 300 калории на ден. Куркумата допринася за развитието на полезната чревна микрофлора, намалявайки активността на възпалителните процеси, които са атрибут на мастната тъкан, като по този начин ускорява загубата на мазнини. При недостиг на полезни бактерии са възможни храносмилателни разстройства, които също могат да доведат до набор от излишни килограми.

Мастните клетки са като малки фабрики за производство на молекули, които причиняват различни видове възпалителни процеси в организма. Това води до значително намаляване на нивото на метаболизма и още по-голямо увеличение на броя на тези молекули в организма. Образува се порочен кръг.

1 чаена лъжичка куркума на ден е достатъчна

Проучванията показват, че 1 чаена лъжичка от този жълт прах на ден може да разруши този порочен кръг и да се превърне в надежден помощник при загубата на тегло и поддържането на добро самочувствие. Ето защо, без съмнение, включете тази подправка в диетата си.

Добавяйте куркума към омлети, задушени зеленчуци и месо, супи, ориз, смесете с други билки и сезонни салати. Тя ще придаде уникален аромат на смутитата и обикновения черен чай. Можете също да ядете куркума под формата на хранителни добавки.

Вижте още: Черният пипер помага при настинка и подобрява храносмилането

Много от нас редовно се борят, макар и не винаги успешно с излишните килограми. Опитайте се да използвате потенциала на куркумата в този двубой. Това безопасно и здравословно допълнение към ежедневните ви хранения може значително да ускори процеса.