НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Правилото за 30 секунди, което ще промени целия ви живот

Правилото за 30 секунди, което ще промени целия ви живот

0
Правилото за 30 секунди, което ще промени целия ви живот
Правилото за 30 секунди, което ще промени целия ви живот

Правилото за 30 секунди, което ще ви направи успешни

Този съвет дал един възрастен господин, живял през 19 век, на внука си, който сега е на 50 години.

Днес този човек – „сивият кардинал“ в света на бизнеса – е един от най-интересните хора, които съм срещал.

Той е помогнал за разработването на устройства, които сега се продават под известни марки. Днес той работи само когато чувства, че има какво да предложи на другите.

Той наблюдава движението в цените на акциите, заплашвайки с корпоративни кризи. Понякога, когато той е достатъчно заинтересован, пише речи за лидерите на най-големите световни компании и политици, думите му се оценяват с шестцифрени числа.

Той чете много, а също пише, но само за забавление. Той не вижда смисъл да бъде публикуван и изобщо не се стреми към публичност.

Сред приятелите му са най-влиятелните хора на планетата – от бизнесмени и политици до актьори и други представители на изкуството. Но, ако напишете в google неговото име, ще намерите само няколко реда.

За първи път се срещнах на кафе с него в къщата му, докато обсъждах стратегията на политическа организация с нестопанска цел в Африка.

Собственикът на къщата, правейки кафе, не каза почти нищо. Но в малкото случаи, когато се включваше в разговора, краткият му въпрос или забележка неизменно изясняваха какво е наистина важно, премахвайки ненужните спорове – истинско майсторство.

Ето защо, когато той сподели с мен най-добрия съвет, който някога съм получавал, бях наострил цялото си внимание.

Ако можете да направите само едно нещо, направете го.

Той бил още малко момче и тъкмо щял да влезе в гимназия. Дядо му го посъветвал и казал следното: След всяка лекция, среща или всяко друго важно събитие отделяй тридесет секунди – не повече, нито по-малко – и запиши най-важните точки. Ако винаги правиш това – казал му дядото, – тогава само това, без никакво повторение, ще ти помогне да запомниш и научиш всичко.

Нашият герой използвал този съвет във всичките си дела и начинания. По-късно той споделил този съвет със синовете си, които също станали много успешни.

Изпробвах този съвет за няколко месеца. И ето какво разбрах: Не мисля, че ако по време на срещата си правите бележки, няма да се налага да направите тридесетсекундното обобщение. Това е напълно различно от обичайните бележки, които правите, за да не забравяте важни точки. По-скоро това е тълкуване, приоритизиране и вземане на решения.

Да решите какво е най-важно е наистина трудно. Много е лесно да си кажете, че сте запомнили всичко, за да си намерите извинение, за да избегнете този кратък мозъчен спринт.

Детайлите – това е капанът. Често си мислим, че уж сме запомнили всичко. И ни е трудно да премахнем ненужните подробности, за да идентифицираме точно тези точки, които са наистина важни.

Пътят към съвършенството се крие в изкуството да премахваме излишното.

Трябва да действате бързо. След няколко часа ще можете да си припомните фактите, но ще пропуснете това, което наистина е важно.

Научете се да слушате по-добре и да задавате въпроси по-добре. След като свикнете с това правило, ще се концентрирате по-добре върху темата на разговор или дискусия. Това е подобно на способността да се идентифицира чиста мелодия в какофонията от звуци.

Когато започнете да слушате с голямо внимание, вие задавате правилните въпроси, които наистина водят до правилните отговори, което прави вашия тридесетсекунден обзор още по-полезен.

Вие сте в състояние да помогнете на другите повече. Тъй като този трик ви помага да разберете същността, да разбирате какво е важно за другите хора. Това правило ще ви помогне да разберете гледната точка на опонента си и да съвместите интересите си.

Това не ме изненадва: когато интервюирах различни хора, участващи в благотворителна дейност, бях впечатлена от факта, че много от тях несъзнателно използват правилото за 30 секунди, за да се концентрират върху това как да направят помощта си по-ефективна.

С опита това става лесно. Всеки път става малко по-лесно да определите основното и дори започнете да се наслаждавате на процеса на отделяне на зърна от плявата.