НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Страх от остаряване: как да спрете да се притеснявате за бъдещето?

Страх от остаряване: как да спрете да се притеснявате за бъдещето?

0

Ако разпознавате в себе си страх от остаряване, то тази статия е за вас!

Повечето хора на средна възраст със страх мислят за предстоящата старост. Това важи особено за жените. Жените като че ли повече от мъжете се тревожат за предстоящите промени и затова по-болезнено преминават през преходния период. „Малко хора могат да бъдат доволни от появата на бръчки и настъпването на менопаузата“, можете да отбележете с усмивка, но това не е единственият момент.

Всъщност този страх от остаряване се появява, защото поставените в живота цели или са вече постигнати, или отдавна загубени, а човекът не знае какво да прави по-нататък. Изглежда, че животът е на път да свърши и заради това няма желание да си поставя нови цели и да се стреми към нещо.

Въпреки това сме уверени, че ако спрете да се обезсърчавате и се опитате да намерите нов смисъл в живота, периодът на старостта ще бъде най-щастливият период за всички.

В младостта текат идеи как да прекараме живота си и всяка от тях е еднакво привлекателна. Струва ни се, че имаме много време и затова не се страхуваме да рискуваме и да опитваме нещо ново. Не сме обвързани с никакви задължения, никой не очаква нищо от нас, оставени сме сами да решаваме и се чувстваме свободни от това. През този период смисълът на нашия живот се състои главно в намирането на себе си.

С порастването си обикновено създаваме семейства и раждаме деца. Така е прието. Приоритетите се променят и целите също, независимо дали са постигнати или не. Не мислим вече за целите си, сега смисълът ни за живот са нашите деца и всичко, за което мислим, е, че трябва да ги възпитаме като достойни хора и да им осигурим всичко необходимо, за да са щастливи, нали?

В същото време някои намират любимата си работа и имат още една добра причина да живеят и да се радват на живота. Но, за съжаление, не всеки има такъв късмет. За тези, чиято работа е само необходимо средство за препитание и нищо повече, децата се превръщат в основен приоритет, а децата са склонни да пораснат и да станат независими хора, които да отлетят далеч от семейното гнездо в търсене на собствения си смисъл в живота.

И когато децата вече не се нуждаят от попечителство – идва ступор и липса на разбиране какво да правят по-нататък. Усещането за загуба, гняв, страх – всичко заедно идва върху човек, който в един момент разбира, че по-голямата част от живота му вече е изживяна и през това време той не е имал време да се реализира като личност.

Или може би смисълът на живота е бил да обичаш съпруга си, който в крайна сметка е изчезнал и това не ти дава покой? Изглежда, че е твърде късно да се прекъснат отношенията и няма причина, тъй като “старостта не може да бъде преодоляна сама.”

Страхуваме се да не остареем, страхуваме се да не загубим това, което вече имаме. Обаче струва ли си да се придържаме към нещо, което не ни носи радост? Струва ли си да останем в така наречената зона на комфорт, когато комфортът всъщност не се усеща? Определено не.

За да намерите смисъла на живота, трябва да рискувате. Трябва да опитате нещо ново, трябва да прекратите връзката, с която сте обременени, да промените работата си и най-накрая да намерите нещо по свой вкус. Трябва да можете да се възползвате от момента и да се наслаждавате на всеки изгрев, да се наслаждавате на всеки ден, а не през целия ден да се оплаквате от неизбежното бъдеще.

Важно е да разберете, че старостта чака всички, но това не е изречение, а просто нов период от живота, който отваря много възможности – просто трябва да се научите как да ги забелязвате.

Никога не забравяйте, че трябва да се отнасяте с трепет и разбиране, независимо какви промени се случват с вас. И не забравяйте, че можете да бъдете красиви и щастливи на всяка възраст, ако започнете трансформацията отвътре.

Вижте още: Каква спътница в живота търсят мъжете – милионери?

Споделете статията с приятелите ви, които също се притесняват от бъдещите промени и имат страх от остаряване.