НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Емоционалната зависимост и 10 признака как да я разпознаете

Емоционалната зависимост и 10 признака как да я разпознаете

0

Емоционалната зависимост не е любов. Емоционалната зависимост по дефиниция е нежелание или отказ да приемете емоционално ролята на възрастен. Все едно искате да си останете дете. Вие позволявате на любимия ви човек да бъде отговорен за всичко, което се случва, и по този начин придобивате усещане за сигурност. Разчитате напълно на някой друг и сте емоционално зависими от него.

Мнозина бъркат емоционалната зависимост с любовта. Но любовта не изисква да сте толкова ангажирани с партньора си. Да обичаш не означава да зависиш от отношението и поведението на любимия човек.

10 признака, че не сте влюбени, а просто емоционално зависими:

1. Прекалено ревниви сте.

Може би ревността е индикатор за любов, но само ако тя присъства в отношенията ви умерено. Ако често сте обект на атаки на ревност, когато партньорът ви прекарва време с някой друг, освен вас, това може да е първият признак, че нещо не е наред във вашите отношения. Понякога ревността достига до абсурдни граници и човек започва да ревнува партньора си от приятели, роднини, познати.

2. Винаги сте на прага на търпението.

Когато той или тя излезе навън, влизате в режим на готовност и чакане, когато се върне да се обади. Ако по някаква причина половинката не се обади или се забави, започвате да си мислите най-лошото и да полудявате.

3. Вие сте твърде зависими морално или финансово.

Разчитате на партньора си във всичко. Сякаш не знаете как и не можете да съществувате без него. А това е страшно. Той или тя може не винаги да остане в живота ви и трябва да знаете как да се справите със себе си.

4. Никога не искате да прекарвате време с друг, освен с партньора си.

Затворили сте се от останалия свят. Никога не искате да сте близо до никой друг освен партньора си. Вашия свят е стеснен до един-единствен човек.

6. Не се чувствате „достойни“ без одобрението на партньора си.

Ако вашият партньор не ви насърчава на всяка стъпка, губите желание да продължите напред.

7. Променяте себе си, за да съответствате по-добре на партньора си.

Преструвате се, че харесвате това, което вашият партньор харесва или че имате повече общи неща. Мъчите се да го впечатлите и не правите това, което искате.

8. Готови сте на всичко за този човек.

Имате чувството, че вашият партньор е единственият човек в света, който има значение. Отменяте всички планове, за да сте с него. Да жертвате нещо за любимия човек, разбира се, е добре. Но всичко трябва да бъде с мярка. В противен случай вече става въпрос за някаква маниакална зависимост.

9. Буквално се чувствате опустошени без партньора си, дори за кратко време.

Когато партньорът ви не е наблизо, сякаш губите част от себе си. Разчитате на партньора си за чувството си за стабилност. Дори откачате за кратко, когато той не е наблизо.

10. Вие сте обсебени от партньора си.

Искате вашият партньор да принадлежи само на вас. Само мисълта да го загубите, е достатъчна да ви обземат страхове.

Вижте още: Изгонете кавгите от семейството с тези мъдри съвети на баба

Колкото повече осъзнавате какво представлява емоционалната зависимост и как да я преодолеете, толкова по-лесно ще я избегнете, а тези, които са я изпитали, ще бъдат свободни.