НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Органичен чесън: ето на какво да обърнете внимание в магазина

Органичен чесън: ето на какво да обърнете внимание в магазина

0
Органичен чесън: ето на какво да обърнете внимание в магазина
Органичен чесън: ето на какво да обърнете внимание в магазина

Органичен чесън – съвети как да го разпознаете в магазина

От векове е известно, че чесънът е отлично лекарство срещу настинки. Този естествен антибиотик съдържа алицин, който има много благоприятен ефект върху здравето ни. Продуктът от Китай обаче не притежава такива свойства.

Вреда от китайския чесън
Когато избирате чесън в магазина, трябва да обърнете внимание на страната на произхода му. Около 80% от този зеленчук, който се продава по целия свят, идва от Китай. За търговците е по-изгодно да избират китайски чесън, защото той е по-евтин и остава свеж за по-дълго. Такъв продукт обаче може да причини голяма вреда на вашето здраве, тъй като съдържа токсини. Чесънът от Китай, дори органичен, се пръска с пестициди като метилбромид. Използва се за унищожаване на вредители и плевели, но тези химикали навлизат в човешкото тяло. Във високи концентрации, тези пестициди увреждат нервната и дихателната система. В някои случаи, те могат дори да доведат до смърт. И това не е всичко. Освен пестицидите, китайците използват и хлор за избелване на главите чесън. Поради това той не съдържа тъмни петна и е напълно бял. Според производителите, купувачите избират най-чистите глави чесън. За съжаление, това избелване увеличава риска от нелечими заболявания за хората, които го консумират. Чесънът се подлага на химическо пръскане, което удължава срока му на годност и предотвратява покълването.

Алиацинът, който е отговорен за полезните свойства на чесъна, се намира само в пресните глави на този зеленчук. Избирайки китайски чесън, купувачът не знае кога е бил събран и дали такъв продукт може да осигури на организма полезни вещества.

Как да определите кой чесън идва от Китай?
Китайците премахват водата от чесъна, за да го олекотят и следователно да бъде по-евтино транспортирането. Когато сравнявате китайския и домашния чесън, веднага ще усетите разликата в теглото. Добрият чесън е твърд и тежък. Такъв продукт има и много по-изразен вкус. Китайският чесън се почиства добре от корените и се избелва. Тъмните петна по зеленчука са напълно естествени и не са признак за нискокачествени стоки. Къде да купите добър чесън?

Вижте още: Вкусно руло от тиквички: приготвя се за 30 минути

Ако искате да си купите качествен чесън, разберете откъде идва зеленчукът. Можете да го закупите и от фермери и продавачи, които самостоятелно отглеждат тази култура.