НАЧАЛО ЗДРАВЕ Щитовидната жлеза не работи добре – това са симптомите

Щитовидната жлеза не работи добре – това са симптомите

Щитовидната жлеза не работи добре - това са симптомите
Щитовидната жлеза не работи добре - това са симптомите

Щитовидната жлеза не работи добре – ето симптомите

Ако сте жена над 35 години, шансовете за проблем с щитовидната жлеза се оценяват на 30 процента.

Според оценки на Американската асоциация на ендокринолозите, поне 30 милиона американци имат нарушение в работата на щитовидната жлеза, а половината от тях не са диагностицирани. Рискът от проблеми с щитовидната жлеза е десет пъти по-висок при жените, отколкото при мъжете.

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които регулират, наред с други неща, телесната температура, метаболизма и сърдечната честота. Нещата могат да се влошат, когато щитовидната жлеза работи твърде малко или твърде много. Какво може да доведе до това? Причината може да бъде генетична, автоимунна атака, бременност, стрес, недостиг на хранителни вещества, токсини от околната среда, но експертите все още не са напълно сигурни.

Ето някои симптоми, които предполагат, че трябва да проверите щитовидната си жлеза:

Изтощени сте
Чувството за умора може да бъде свързано с различни ситуации, но има висока корелация с хипотиреоидизма. Ако сте уморени, дори след като сте спали добре през нощта, това може да означава, че щитовидната ви жлеза не работи достатъчно добре.

Апатия
Чувството на тъга и летаргия може да бъде свързано със симптомите на хипотиреоидизъм. Хормонът на щитовидната жлеза може да повлияе на нивата на серотонина – “хормона на щастието”.

Тревожност
Тревожността може да бъде свързана с хипертиреоидизма, когато щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони. Ако не можете да се отпуснете, може би щитовидната ви жлеза е на “хипер” режим.

Апетитът и вкусът на храната са се променили
Повишеният апетит може да е признак на хипертиреоидизъм, защото заради твърде многото хормони можете постоянно да изпитвате глад.

Бавната щитовидна жлеза, от друга страна, може да доведе до влошен вкус и аромат на храната.

Объркани сте
Твърде многото хормони могат да причинят затруднения в концентрацията, а твърде малкото могат да доведат до забравяне и „дупки“ в паметта ви. Често, жените го приписват погрешно на менопаузата.

Загубили сте интерес към секса
Малко или никакво желание за сексуален живот може да се дължи на нарушение в работата на щитовидната жлеза. Много малкото хормони от щитовидната жлеза могат да повлияят на ниското либидо, но кумулативният ефект са другите симптоми на хипотиреоидизъм – наддаване на тегло, липса на енергия, болки в тялото – които също играят голяма роля.

Развълнувани сте
Това усещане може да бъде сърцебиене. Може да почувствате, че сърцето ви подскача или бие твърде бързо и твърде силно. Това усещане имате и в гърдите си или когато докоснете пулсовите точки на гърлото или шията. Сърцебиенето може да е признак на хипертиреоидизъм.

Суха кожа
Промените във външния вид и текстурата на кожата са свързани с намаления метаболизъм, което може да намали изпотяването. Кожата с недостик на влага бързо става суха. Също така, ноктите стават чупливи и груби.

Нарушение в работата на червата
Хората с хипотиреоидизъм понякога се оплакват от запек. Нарушението в производството на хормони ще забави храносмилането. Това е един от трите най-често срещани симптоми на хипотиреоидизъм.

От друга страна, прекомерното производство на хормони от щитовидната жлеза може да причини диария.

Нередовен менструален цикъл
По-продължителната менструация с по-силна болка може да е признак на хипотиреоидизъм. Времето между двата периода също се съкращава.

При хипертиреоидизъм високите нива на хормоните водят до различн нарушения в менструалния цилъл. Кървенето е по-малко и по-кратко, а интервалът между циклите е по-дълъг.

Болка в крайниците и мускулите
Ако почувствате внезапно изтръпване или болка в ръцете, краката, стъпалата или дланите, това може да е признак на хипотиреоидизъм. С течение на времето, много малкото хормони на щитовидната жлеза могат да повредят нервите, които изпращат сигнали от мозъка и гръбначния мозък към тялото. Резултатът е необяснима болка и изтръпване.

Високо кръвно налягане
Високото кръвно налягане може да бъде признак за нарушения в работата на щитовидната жлеза.

Нарушена регулация на телесната температура
Това чувство е свързано с хипотиреоидизъм. Бавното изпотяване, причинено от бавната работа на щитовидната жлеза, означава, че клетките са консумирали по-малко енергия. По-малко енергия означава по-малко топлина.

От друга страна, прекалената активност на щитовидната жлеза стимулира клетките. Ето защо, на хората с хипертиреоидизъм понякога им е топло и са преуморени.

Имате странно усещане в гърлото
Промените в гласа или усещането за бучка в гърлото са свързани с нарушения в работата на щитовидна жлеза. Погледнете добре шията си, за да видите дали има признаци на подуване на щитовидната жлеза.

Използвайки огледало, погледнете гърлото при поглъщане на вода. Вижте дали има издатини в областта на щитовидната жлеза, която се намира под ларинкса.

Ако видите нещо подозрително, обадете се на вашия лекар.

Нарушения в съня
Постоянно ви се спи? Това може да е сигнал за хипотиреоидизъм. Не можете да заспите? Това може да бъде сигнал за хипертиреоидизъм. Прекомерната функция на щитовидната жлеза причинява безпокойство и увеличава сърдечната честота, което затруднява заспиването.

Косата ви е рядка и пада
Сухата и чуплива коса, може да е признак на хипотиреоидизъм.

Прекомерно активната щитовидна жлеза също влияе зле на косата.

Не можете да забременеете
Ако от дълго време се опитвате да имате бебе безуспешно, причина за това може да е щитовидната жлеза.

Вижте още: Първи симптоми на рак, на които трябва да обърнете внимание

Висок холестерол
Високите нива на лошия холестерол, който не се повлиява от диета, упражнения или лекарства, са свързани с хипотиреоидизъм. Повишените нива на лошия холестерол могат да бъдат причинени от мързеливата щитовидна жлеза и са причина за безпокойство. Нелекуваният хипотиреоидизъм може да причини сърдечни проблеми и инсулт.