Кисело зеле с царевично брашно

Това е интересен начин да получите идеално кисело зеле за сарми за 2 седмици.

Необходими съставки:
5-6 кг (3-4 глави) зеле
1 шепа царевично брашно
1 филийка хляб
сол
1 малък бидон
нещо пластмасово за притискане
1 по-малък съд или кутия от 1-2 литра

Приготвяне:
За бързото приготвяне на зелето е важно да държите зелето в кухнята и да имате бидонче с добър капак. По този начин зелето ще стане готово по-бързо и започва да се усеща само след няколко дни, така че е важно да имате добър капак, който да не позволява на миризмата да излиза навън.

Почистете зелето от външните листа, отстранете частите, които имат петна и леко издълбайте кочана.

Наредете го в бидона, колкото може да се побере и нарежете това, което е останало на половинки и четвъртинки между тях.

Поръсете с шепа царевично брашно и добавете парче хляб. Никога не измервам солта, ориентирам се според солеността на разсола. Зелето трябва да бъде солено, за да не се развали.

Слагам между 25 и 30 гр. морска сол на един литър вода. Опитайте с пръст, за да прецените дали е необходимо да добавяте още сол.

В буркан измерете 27 гр. сол и добавете 1 литър вода, разбъркайте добре и залейте зелката. Така правя, докато се напълни до върха.

Добавям малко топла вода, но не гореща. Когато съда се напълни, слагам нещо пластмасово да притиска зелето, а въру него пластмасова кутия, така че цялото зеле да е под вода. С капака притискам допълнително.

На следващия ден изваждам парчето хляб и при нужда добавям още солена вода. Не отварям съда всеки ден, но го правя често. Разбърквам с ръка, докъдето мога да стигна. По този начин зелето става готово за няколко дни. След 10 дни зелето е готово за салата, а за сарми – след 2 седмици.

Вижте още: Пригответе си омлет в плик вкусно и здравословно

Парчето хляб, което слагаме в малкия съд със зеле, не е подходящо да се слага в големия бидон, защото разсолът потъмнява и придобива необичайна миризма. Но за толкова малко количество, което се консумира в рамките на три седмици, е добре.