НАЧАЛО ЗДРАВЕ Недостиг на йод: ето кои са основните симптоми

Недостиг на йод: ето кои са основните симптоми

0
Недостиг на йод: ето кои са основните симптоми
Недостиг на йод: ето кои са основните симптоми

Недостиг на йод: симптоми и как да си го набавим

Йодът е основен минерал, който най-често се намира в морските дарове.

Използва се от щитовидната жлеза за производството на хормони, които помагат за контрол на растежа, възстановяване на увредените клетки и поддържане на метаболизма.

За съжаление, една трета от хората по света са изложени на риск от недостиг на йод.

С най-голям риск са:
бременните жени
хората, живеещи в страни, където има много малко йод в почвата, като Южна Азия, Югоизточна Азия, Нова Зеландия и някои европейски страни
хора, които не използват йодирана сол
лицата, които са на вегетарианска или веганска диета

Недостигът на йод може да доведе до неприятни или дори сериозни симптоми, като подуване, проблеми с бременността, наддаване на тегло и затруднения с ученето.

Симптомите са много подобни на тези при хипотиреоидизъм, когато нивата на хормоните на щитовидната жлеза са по-ниски от нормалното. Тъй като йодът се използва за производство на хормони на щитовидната жлеза, недостигът на йод означава, че тялото ви не може да произвежда достатъчно, което води до хипотиреоидизъм.

10 признака и симптоми на недостиг на йод:

Подуване на шията
Подуването в предната част на шията е най-честият симптом на йоден дефицит. Появява се при увеличаване на щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза е малка жлеза с формата на пеперуда, разположена в предната част на шията. Тя произвежда щитовидни хормони след получаване на сигнал от хормона TSH. Когато нивата на TSH в кръвта се повишат, щитовидната жлеза използва йод за производството на хормони. Когато в организма има недостиг на йод, той не може да произвежда достатъчно хормони.

За да компенсира този дефицит, щитовидната жлеза работи усилено, което кара клетките да растат и да се размножават и в крайна сметка водят до подуване.

В повечето случаи се увеличава приемът на йод. Ако, обаче гушата не се лекува за продължителен период от време, това може да причини трайно увреждане на щитовидната жлеза.

Подуването в предната част на шията е често срещан симптом за недостиг на йод.

Неочаквано наддаване на тегло
Внезапното покачване на теглото е друг признак за недостиг на йод. Може да възникне, ако тялото няма достатъчно йод.

Това е така, защото щитовидните хормони помагат да се контролира скоростта на метаболизма ви, а това е процес, чрез който тялото ви превръща храната в енергия и топлина.

Когато нивата на хормоните на щитовидната жлеза са ниски, тялото ви изгаря по-малко калории в покой. За съжаление, това означава, че повече калории от храната, която ядете, се съхраняват като мазнини.

Умора и слабост
Умората и слабостта също са често срещани симптоми за недостиг на йод.

Тези симптоми се появяват, защото тироидните хормони помагат на тялото да произвежда енергия.

Когато нивата на хормоните на щитовидната жлеза са ниски, тялото не може да изразходва толкова енергия, колкото обикновено. Това може да доведе до спад на енергийните ви нива и да ви накара да се почувствате слаби.

Косопад
Хормоните на щитовидната жлеза помагат за контрол на растежа на космените фоликули. Когато нивата на тироидните хормони са ниски, космените фоликули могат да спрат да се регенерират. С течение на времето това може да доведе до загуба на коса.

Суха, белеща се кожа
Сухата кожа може да се появи при много хора с недостиг на йод. Когато нивата на тироидните хормони са ниски, това може да доведе до суха, белеща се кожа.

В допълнение, хормоните на щитовидната жлеза помагат на тялото да регулира потта. Хората с по-ниски нива на тироидните хормони, са склонни да се потят по-малко от хората с нормални нива на хормоните на щитовидната жлеза.

Тъй като потта помага да поддържате кожата си влажна и хидратирана, липсата на пот може да бъде друга причина за сухата кожа.

Усещане за студ
Усещането за студ е често срещан симптом за недостиг на йод. Тъй като йодът се използва за производство на тироидни хормони, недостигът на йод може да доведе до намаляване на нивата на тези хормони.

Тъй като тироидните хормони помагат да се контролира скоростта на метаболизма ви, ниските им нива могат да доведат до забавянето му. Бавният метаболизъм генерира по-малко топлина, което ще ви накара да почувствате студ.

Промени в сърдечната честота
Пулсът ви е мярка за това колко пъти бие сърцето ви в минута.

Недостигът на йод може да накара сърцето ви да бие по-бавно от обикновено, докато твърде голямото количество може да накара сърцето ви да бие по-бързо от обикновено.

Тежкият йоден дефицит може да причини необичайно забавен сърдечен ритъм. Това може да ви накара да се почувствате слаби, уморени и замаяни.

Проблеми с ученето и запомнянето
Недостигът на йод може да повлияе на способността ви да учите и запомняте.

Всъщност проучванията са установили, че хипокампусът, частта от мозъка, която контролира дългосрочната памет, изглежда по-малък при хора с ниски нива на тироидните хормони.

Проблеми по време на бременност
Бременните жени са изложени на висок риск от йоден дефицит. Повишената нужда от йод продължава по време на кърменето, тъй като бебетата получават йод чрез кърмата.

Ако не се консумира достатъчно йод по време на бременността и кърменето, това може да причини нежелани реакции както за майката, така и за бебето.

Тежък или нередовен менструален цикъл
Това е така, защото ниските нива на тироидните хормони пречат на хормоните, участващи в регулирането на менструалния цикъл.

Източници на йод:
пълнозърнест хляб
кисело мляко
йодирана сол
скариди
яйца
риба тон
сушени сливи

Водораслите обикновено са чудесен източник на йод, но зависи откъде идват. Тези, които идват от Япония, са богати на йод.

По-малки количества от този минерал се намират и в различни храни като риба, миди, говеждо месо, пилешко месо.

Вижте още: Десертът, по който полудяха всички: вижте рецептата!

Най-добрият начин да получите достатъчно йод е да добавите йодирана сол към храната си. Половин чаена лъжичка (3 грама) на ден е достатъчно, за да се избегне недостиг.

Ако смятате, че имате недостиг на йод, най-добре е да се консултирате с вашия лекар.