НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Умни и възпитани деца: изпратете ги при баба и дядо!

Умни и възпитани деца: изпратете ги при баба и дядо!

0

Умни и възпитани деца: мисията възможна

Любовта, грижите и подкрепата на бабите и дядовците оказват много благоприятен ефект върху внуците. Това се доказва от многобройни научни изследвания.

1.Рискът от депресия е по-малък
Емоционалната близост между бабата и дядото и внуците намалява риска от депресия при децата. В проучването, публикувано в списание “The Gerontologist”, са участвали 356 внуци и 374 баби и дядовци. Учените от Бостънския колеж са анализирали данни, събрани за 19 години.

Оказа се, че рискът от депресия е по-малък както при по-възрастното, така и при по-младото поколение.

2.Чувство за стабилност и безопасност
Бабите и дядовците дават на внуците си усещане за стабилност и емоционална сигурност. В травматични ситуации или по време на семейни конфликти бабите и дядовците често се оказват голяма подкрепа за внуците.

Изследване на Оксфордския университет установи, че силната връзка между внуци и баби и дядовци помага на децата да се справят с травматични житейски събития, като тормоз в училище или развод на родителите.

Изследване, ръководено от професор Ан Бюканън, което включва повече от 1500 деца установява, че тези, които са имали близки отношения с бабите и дядовците си, имат по-малко емоционални и поведенчески проблеми. Освен това, те са с по-развито чувство за самосъзнание, което улеснява преодоляването на трудностите.

3.Това улеснява задачата за родителите
Родителите често нямат достатъчно време за игри и комуникация с децата. Бабите и дядовците често заменят родителите, когато трябва да поиграят и да се забавляват с децата. Внуците са готови да споделят тайните си с тях.

Вижте още: Как да подобрим зрението си – няколко полезни техники

Всичко това подобрява емоционалната атмосфера в семейството, защото родителите се чувстват по-спокойни, знаейки, че в тяхно отсъствие децата няма да страдат.

Искате умни и възпитани деца – баба и дядо ще помогнат.

Общувахте ли с баба си и дядо си като дете?