НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Причината, поради която японските деца никога не са палави

Причината, поради която японските деца никога не са палави

0

Ето причината, поради която японските деца никога не са палави!

Япония е една от най-невероятните страни. Целият свят познава трудолюбието на японците, тяхното постоянство, дисциплина и уважение към природата.

Предлагаме ви да обърнем внимание на още една особеност на този народ, която трябва да бъде възприета от родителите, живеещи във всяка страна.

ЯПАНСКИЯТ ПОДХОД ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕТЕТО

Хората, които идват в Страната на изгряващото слънце, са изненадани от необичайното разбиране между различните поколения японци. Покорни и прекрасни деца, адекватни възрастни, любящи баби и дядовци, без обичайните „шъшкания…

Причината за подобно единодушие е специална традиция в отглеждането на японските деца, чиито корени ни връщат в далечното минало.

Преди много векове японските майки съчетавали работата с родителството. Нямало детски градини или баби, които да си седят вкъщи, при които да оставите детето до приключването на работния ден. Затова бебето винаги е било на същото място, където е майка му. Дори ако жената вървяла в полето, тя щяла да носи детето си, увито в плат. Нещо повече, тя постоянно говорила с бебето, разказвала му какво прави и защо. Не е изненадващо, че детето се научавало да говори по-бързо, отколкото да ходи.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТОЗИ ПОДХОД?

Детето се чувства включено във всички жизнени процеси (работа, почивка, разходки), за него е по-лесно да се развива и опознава света.

Не е изненадващо, че дори и сега японските жени предпочитат да отглеждат децата си според тази традиция. Където и да отиде мама, каквото и да прави, бебето е винаги до нея.

Обикновено японските майки седят у дома, докато детето навърши 3 години. Въпреки че в страната има ясли, даването на бебето там се счита за срамота. След като бебето отпразнува третия си рожден ден, то бива изпратено на детска градина.

Както у дома, така и в градината на детето, то се учи да обръща внимание на чувствата – не само на своите, но и на другите хора, животни и дори неодушевени предмети. Например, ако детето удари пишещата машина в пода и я счупи, майката няма да вземе предмета, а ще информира, че детето наранява пишещата машина.

Не мислете, че отглеждането на дете лежи изцяло върху раменете на жената. Японските татковци също са щастливи да гледат детето си.

ЯПАНСКИ ПРАВИЛА ВЪВ ВЪЗПИТАНИЕТО

Както вече споменахме, японските деца получават много родителско внимание – прегръдки, разговори, съвместни разходки и т.н.

Освен това майките и бащите никога:

  • не повишават глас;
  • не четат конско;
  • не използват телесно наказание.

Японците учат децата да:

  • се държат вежливо;
  • бъдат внимателни към другите;
  • не нараняват никого със своето поведение.

КАКВО ПРАВЯТ ЯПОНЦИТЕ, КОГАТО ДЕТЕТО НЕ СЛУША?

Естествено е, че родителите се интересуват как да прекратят белите! Японците не крещят, не наказват, тъй като мотивират бебето да се държи правилно. Отговорът е прост – те показват недоволството си чрез интонации и поглед.

Японските деца точно разпознават кога родителите са разстроени от поведението им, чувстват вина и угризения и се опитват да се подобрят.

Вижте още: Интересни факти за тялото ни, за които не знаете

Както можете да видите, в Япония децата се къпят в любовта и грижата от страна на родителите си и още от самото си раждане приемат принципите на живота в обществото. Разбира се, тази образователна система е много необичайна за жителите на другите страни. Но опитът от стотици години показва, че той е невероятно ефективен и помага за отглеждането на граждани, които спазват закона, образовани са и са приятни в общуването.