НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Универсална зеленчукова подправка: незаменима е в кухнята

Универсална зеленчукова подправка: незаменима е в кухнята

0

Всички са запознати с пакетчетата универсална зеленчукова подправка по рафтовете на магазините – незаменим помощник в кухнята през цялата година.

Супена лъжица суха подправка се слага основно в бульони, супи, сосове, яхнии, варени картофи, макаронени изделия, кнедли. Нейният съществен недостатък е, че производителите често приготвят тази смес от зеленчуци с помощта на подобрители на вкуса, използват консерванти, изкуствени аромати и палмово масло.

Можете обаче да приготвите сами абсолютно безопасна и освен това полезна подправка без проблеми вкъщи. Сушената зеленчукова подправка е по-вкусна от прясната, запазва всички полезни микроелементи, фибри и витамини. Сега познатите ястия ще „звучат“ по нов начин: смлените зеленчуци деликатно и оригинално ще обогатят вкуса на продуктите.

За приготвянето на натуралната зеленчукова подправка за зимата ще бъде по-лесно и по-бързо, ако използвате електрическа сушилня (дехидратор), но можете да използвате и фурната.

Съставки:

  • Корен от целина – 1 брой
  • Моркови – 2 броя
  • Лук – 2 броя
  • Чесън – 10 скилидки
  • Магданоз – 1 връзка

Начин на приготвяне:

Почистете корена от целина, морковите, лук, главата чесън от кората и люспите. Измийте китката магданоз и я изсушете в салфетка. Нарежете зеленчуците на тънки филийки (2-3 мм) с остър нож.

Поставете целината и морковите на долните нива на електрическата сушилня, където температурата е малко по-висока. Изсушете чесъна, лука и билките на горните нива.

Покрийте уреда, задайте температура от 40 градуса и изсушете зеленчуците за 12-18 часа. Внимавайте с магданоза, защото изсъхва по-бързо. Отделението с него ще трябва да бъде извадено веднага щом магданозът напълно изсъхне.

Изсипете напълно изсушените зеленчуци в блендер и смелете на висока скорост. Поставете сместа върху кухненска хартия в продължение на 2 часа, така че подправката да не се смачка и да не се овлажни.

Изсипете подправката в чист, сух буркан и сложете капачка.

Сега, когато нямате достатъчно време да кълцате зеленчуци, винаги ще имате под ръка собствена зеленчукова подправка. Прекрасната ароматна подправка е подходяща за супи, а декорирана в красив буркан, може да бъде чудесен сувенир за приятели и роднини. Можете също да я изсушите във фурната с отворена врата при същата температура. Недостатъкът е, че хабите повече електроенергия, неудобно е и степента на готовност на зеленчуците ще трябва да определите сами.

Вижте още: Сметанова торта с орехи и шоколад: Идеална е за всеки повод

Приготвяйте домашни подправки, докато през летния сезон има изобилие от свежи и евтини продукти!