НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Как арабските жени се хранят на обществени места?

Как арабските жени се хранят на обществени места?

1
Как арабските жени се хранят на обществени места?
Как арабските жени се хранят на обществени места?

По време на първото си пътуване до Саудитска Арабия не можах да пренебрегна начина, по който арабските жени се хранят на обществени места. И да, това е цялостен процес, който е интересно да се наблюдава, ако видите това за първи път.

Какво е никаб?

За тези, които не знаят, това е женска бурка. С такава бурка женското лице е напълно затворено, има само малък разрез за очите. Никаб обикновено се изработва и шие от плътна черна тъкан.

Когато се храних в един от местните ресторанти, за първи път видях подобно нещо. Няколко жени, които скромно влязоха и седнаха на една маса, поръчаха няколко ястия и се опитаха да ядат, съответно, без да свалят никаба. Повечето от останалите посетители обаче бяха мъже, които ги гледаха с интерес.

Много рядко се вижда жена на Изток, която да се храни на обществено място. По правило това се прави у дома, на специално определено място, където заедно с роднините от мъжки пол жените могат спокойно да се хранят, като премахват никаба.

Възниква въпросът как арабските жени се хранят на обществени места, ако лицето и устата им са покрити с плътна черна кърпа?

Дълго не ги поглеждах, защото не исках да забелязват погледите ми върху себе си. Но след като ги погледах малко, видях, че под брадичката на никаба има деколте, през което могат да пият вода, например, или да ядат. Те се хранеха много внимателно, така че никой от мъжете не видя устата им.

Законът не предвижда жените да носят никаб. Достатъчно е косата им да е покрита. Но те също имат определен слой от обществото, така наречения ултраконсервативен, според правилата на който жените трябва да бъдат напълно покрити.

Вижте още: Какво се случва с тялото след смъртта и 100 години в ковчег?

След видяното и първото ми посещение в Саудитска Арабия все още изпитвам странни смесени чувства. Как бихте реагирали вие на това?