НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Направете си сами щори от тапети – приятелите ви ще са възхитени

Направете си сами щори от тапети – приятелите ви ще са възхитени

0

Ето как сами да си направите красиви щори от тапети!

Съгласете се, щорите са доста проблемно дело. Те не само са скъпи, но и понякога трябва да се мият, защото върху тях се наслоява много прах. Исках да окача нещо необичайно на прозорците си, за да обновя интериора. Исках също да защитя стаята си от летните горещини. Имах под ръка остатъци от стари тапети и направих от тях великолепни щори, от които приятелите ми са възхитени. Споделям опита си с вас в статията.

Материали

Направете си сами щори от тапети – приятелите ви ще са възхитени

За да направя оригиналните щори от тапети, взех:

  • тапети;
  • въже;
  • фиксатор;
  • линия;
  • ножици;
  • шило;
  • PVC лепило;
  • двойно залепващо се тиксо.

Процес на създаване:

Направете си сами щори от тапети – приятелите ви ще са възхитени

Подготвих всички необходими материали и пристъпих към изработката на щорите. Изпълних следните стъпки:

Първо измерих ширината и височината на прозореца, тъй като щорите трябва изцяло да покриват отвора и да съответстват на неговите параметри. Ако ширината на тапета е недостатъчна, към него трябва да се прикрепи допълнителен слой.

Направете си сами щори от тапети – приятелите ви ще са възхитени

Допълнителните слоеве тапет трябва да бъдат залепени към основата от двете страни с лепило. След това трябва да положите парче тапет за известно време, така че лепилото да изсъхне напълно.

След това, използвайки линийка, от подготвено парче тапет, направих акордеон. Ширината на гънките трябва да е равна на 4 см. Можете да начертаете линии по цялата дължина на тапета и да сгънете акордеона по тези марки, но можете да измерите само първото сгъване и след това да създадете дизайна на око.

Когато сгънах тапетите под формата на акордеон, направих това наполовина. Центърът на щорите трябва да е върху тази гънка и тук направих дупка с шило.

Направете си сами щори от тапети – приятелите ви ще са възхитени

След това взех конеца, който е с 20-30 см повече от височината на прозореца, вмъкнах го в игла с голямо ухо и след това минах през фиксатора. След това взех шилото от акордеона и вмъкнах иглата и конеца в дупката, така че фиксатора да е в долната част. След това извадих иглата и закрепих горния край на конеца с тиксо, за да не се изплъзне.

Залепих двойно залепващо се тиксо към горната част на щорите, отстраних защитния слой и след това прикрепих получената конструкция към горната част на отвора на прозореца.

Вижте още: За бързо узряване на доматите изпробвайте тези начини

В резултат на това получих много красиви щори, които защитават стаята ми от топлината. Между другото, ако имате завеси, можете да ги оставите на прозореца – така ще изглеждат още по-привлекателни.