НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Важни житейски съвети – ето как да живеете по-добре

Важни житейски съвети – ето как да живеете по-добре

0
Важни житейски съвети - ето как да живеете по-добре
Важни житейски съвети - ето как да живеете по-добре

Важни житейски съвети – ще си спестите доста проблеми

Човекът е социално същество, което се нуждае от комуникация. Понякога трябва да говорим и да споделяме мислите си с другите. Но, понякога, разговорът придобива такъв характер, че събеседникът иска да си тръгне скоро. Баба ми беше учителка с голям опит и добре познаваше човешката психология. Тя ми каза кои теми никога не трябва да се обсъждат. Ще споделя с вас нейните мъдри съвети.

За болести
Нормално е вашите близки приятели и роднини да се интересуват от вашето здраве. Но, когато натрапчиво разказвате на непознати хора или колеги за вашите здравословни проблеми, тогава това изглежда неуместно. Те не се интересуват да научат за посещенията при вашия лекар, резултатите от прегледа или симптомите. Дългите разговори за болести поставят събеседниците ви в неловко положение. Когато обсъждате всички подробности за вашия гастрит, тогава другите искат бързо да приключат разговора.

Минали взаимоотношения
При романтично запознанство, няма да можете да избягвате от разговора за предишни връзки. В крайна сметка за нас е важно да знаем за миналото на потенциалния ни партньор. Това, до известна степен, го характеризира като личност.

В този случай трябва да обясним накратко защо миналата връзка е приключила. Не си струва да разказвате всички подробности. В крайна сметка с този човек започвате връзка от нулата.

Когато се срещнете с нов човек, в никакъв случай не критикувайте предишния партньор. Твърде емоционалният разказ за миналото може да накара събеседника да заподозре, че все още имате чувства към партньора, с когото вече сте се разделили.

Чужди деца
Никога не критикувайте децата пред родителите им, особено пред майка им. Това винаги предизвиква отрицателна реакция. Дори, ако критиката ви е справедлива, по-добре замълчете. В крайна сметка всеки родител вярва, че детето му е най-доброто. Всяка отрицателна дума, адресирана към децата, се възприема от бащите и майките изключително болезнено.

Клюки
Обсъждането на тайните и личния живот на другите хора е табу. В общество от достойни хора, клюките се считат за неприлични. Ако пренебрегнете това правило, тогава си създавате лоша репутация.

Освен това, можете да си навредите с клюките. Думите ви ще се предават от уста на уста и ще бъдат добавени нови подробности. Те могат да достигнат до човека, чиито тайни сте издали. Хората могат да ви посочат като първоизточник на клюката.

Ще се окажете в доста неловка ситуация.

Да говорите само за себе си
Опитайте се да говорите за себе си възможно най-малко. Първо, можете по невнимание да кажете твърде много и да разкриете тайните си. Второ, можете да се увлечете и разговорът ще се превърне в монолог.

Такива разговори уморяват събеседника. В крайна сметка не му давате възможност и той да се изкаже. Не е изненадващо, че след подобни монолози хората ще започнат да ви избягват.

Натрапчив показ на снимки
Когато се върнете от ваканция, вашите приятели или колеги може да ви помолят да им покажете снимки от пътуването. Но това не означава, че трябва да им покажете огромно количество снимки. Подобно нещо може да бъде досадно. Изберете само най-сполучливите снимки.

Някои хора натрапчиво канят други хора да разглеждат обемния семеен албум или видеоклипове. Такава настойчивост винаги предизвиква отхвърляне и желание да си тръгнете.

Вижте още: Пай с ябълки и круши – голямо количество пълнеж и малко тесто

Опитайте се да говорите по-малко за себе си и да слушате другите хора повече. Избягвайте неприятните теми за разговор. Винаги следвайте реакцията на събеседника. Трябва да забележите, когато човек загуби интерес към разговора. Знайте кога трябва да замълчите и да дадете думата на другите.