НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Коледният кактус ще цъфти обилно, ако следвате тези правила

Коледният кактус ще цъфти обилно, ако следвате тези правила

Коледният кактус ще цъфти обилно, ако следвате тези правила
Коледният кактус ще цъфти обилно, ако следвате тези правила

Коледният кактус ще цъфти обилно, ако полагате правилни грижи

Трудно е да се повярва, че съществува кактус без бодли, който също така обича не слънцето, а водата. Но той съществува. Става въпрос за коледния кактус.

Растението се нарича така, защото обикновено цъфти на Коледа или късна есен. Коледният кактус е идеална украса за къщата, но не цъфти често. За да може растението да има много цветове, трябва да се спазват някои правила в отглеждането му.

Мнозина правят грешката да се грижат за това растение като за обикновен кактус. Не може да се съхранява дълго време в сухо помещение. При правилна грижа, коледният кактус ще цъфти дори след 15-20 години.

Правила за грижа:
1.Коледният кактус няма да се чувства добре, ако гледа на юг или на запад, защото силната светлина може да му навреди.

Идеалната температура през цялата година е 15 °C.

2.През лятото може да се изнесе на чист въздух, но е важно да се полива всеки ден.

3.Не бива да премествате саксията с цветето, дори не бива да докосвате саксията.

4.През пролетта растението се нуждае от подхранване. Използвайте само половината от количеството, посочено на опаковката. През лятото клоните започват да растат и през този период е необходимо да се подхранва на 2 месеца. От септември до пролетта растението не се подхранва.

5.В края на февруари кактусът се пресажда, тъй като през този период той вече не цъфти. Много е важно младите растения да се пресаждат всяка година, а най-старите – на всеки 5 години. Трябва да изберете широк съд, но не и твърде висок.

6.Саксията се поставя на светло място, но където слънчевите лъчи не са насочени директно към растението. Кактусът се полива обилно. След известно време растението ще се събуди и ще цъфне.

Вижте още: Надбъбречните жлези са много важни. Подобрете работата им!

След като коледният кактус започне да цъфти, той се премества на по-хладно място до края на март. В края на март той навлиза във вегетационен период, така че трябва да го поставите на обичайното му, светло място и да повторите горните съвети.

loading...