НАЧАЛО ЗДРАВЕ Недостиг на калий в организма – ето кои са симптомите

Недостиг на калий в организма – ето кои са симптомите

0
Недостиг на калий в организма - ето кои са симптомите
Недостиг на калий в организма - ето кои са симптомите

Недостиг на калий – най-честите симптоми

Болката и крампите в краката могат да бъдат в следствие на недостиг на калий в организма. Ако ядете храни, които предимно са пактирани, вероятно имате недостиг на калий в тялото.

Калият осигурява правилното свиване на мускулите в тялото, регулира телесните течности и баланса на минералите в организма. Освен това смекчава ефектите от прекомерния прием на сол, с който се сблъскват много хора по света. В допълнение, той предпазва кръвоносните съдове от увреждане и удебеляване на стените, като същевременно понижава високото кръвно налягане.

Ето някои от най-честите симптоми:

1.Умора
Тялото се нуждае от калий, за да функционира нормално. Ако сте постоянно уморени и ви се спи, може би не ви достига калий. Умората също може да бъде заради стрес, недохранване и недостатъчен сън, които са свързани с недостиг на калий в организма.

2.Крампи
Калият е необходим за правилната мускулна функция в цялото тяло. Когато нивото на този минерал в организма е много ниско, тогава се появяват крампи, неволни мускулни контракции и болка през деня или по време на упражнения.

3.Чувство на слабост и световъртеж
Количеството калий може да варира през целия ден, но много ниското ниво на този минерал може да забави сърдечната честота и имате усещането, че ще припаднете във всеки един момент. Това не е нормално и не винаги “времето” е виновно за това, така че не забравяйте да посетите лекар. Не игнорирайте, изтръпванията в краката и ръцете.

4.Високо кръвно налягане
Без достатъчно количество калий в тялото, кръвоносните съдове могат да се стеснят и така да се повиши кръвното налягане. Следете и сърцебиенето – най-важният мускул в тялото може да не работи добре, когато в тялото няма баланс между калий и натрий.

Вижте още: Нашият ангел хранител винаги ни изпраща предупредителни знаци

5.Подуване
Организмът има проблем с регулирането на солите, когато в организма има недостиг на калий. Всичко това може да доведе до подуване на корема. Ако стомахът ви често е подут и нямате непоносимост към някой продукт, тогава недостигът на калий може да е причината.