НАЧАЛО ЗДРАВЕ Стресът може да се отрази на нашето здраве! Ето как!

Стресът може да се отрази на нашето здраве! Ето как!

0

Стресът може да причини болка и мускулно напрежение – този факт беше признат само преди няколко десетилетия. Дотогава се смяташе, че стресът е чисто психологичен проблем, който не засяга физиологичните процеси. За щастие невролозите ни обясниха, че това не е така.

Днес със сигурност знаем, че стресът има физиологичен ефект. Което означава, че той се отразява на здравето. По-специално причинява болка и мускулно напрежение.

Как стресът влияе на тялото?

Един мускул се напряга само при стрес. Ако тялото се движи лесно и свободно, то не е напрегнато.

Има два вида стрес: физически и емоционален. Задържането на гравитацията е физически стрес, както и ситуацията, при която движението или друга активност продължават, въпреки мускулната умора.

Усещайки болка, причинена от напрежение, човек спира активност. Ако обаче не е възможно да се спре дейността, тогава стресът преминава в мускулен спазъм.

Емоционалният стрес е подобен на физическия стрес: в този случай мускулите се зареждат с усещане, от което не могат да се освободят. Те се свиват, за да задържат усещането, точно както те задържат теглото и ако усещането продължава дълго време, тогава поради невъзможността да се отървете от напрежението, възниква мускулен спазъм.

Как възникват болките?

Що се отнася до мускулите, почти няма разлика между външен и вътрешен стрес. И двата напрягат мускулите. Физическите натоварвания обикновено са по-къси от емоционалните натоварвания, които се характеризират със стабилност и способност да изпаднете в безсъзнание.

Всеки човек има хронично мускулно напрежение. То значително намалява качеството на живот, повишава тревожността, раздразнителността, влияе негативно на съня и води до постепенно изчерпване на силите. Остеохондрозата, различните невралгии, спазмите и дори ранните бръчки се появяват отчасти поради прекомерното мускулно напрежение.

Трябва да се разбере, че стресът и емоционалните ни реакции към него карат тялото да реагира под формата на мускулно напрежение, което от своя страна засилва емоционалния стрес. Истински порочен кръг!

Стресът причинява главоболие и увеличава риска от травми. Като правило той най-много се отразява на следните области:

  • челюст;
  • глава;
  • врат;
  • рамене;
  • гръб.

Как да избегнем физическите ефекти от стреса?

Разбира се, най-добрият начин да избегнете мускулната болка е да се отървете от първопричината, т.е. от стреса. В идеалния случай трябва да прилагате комбиниран подход: психологическа релаксация плюс упражнения, включително физиотерапия, спорт, танци, йога и др.

Вижте още: Сушени смокини и зехтин за по-добър имунитет

Медитацията е друго важно умение, което ви позволява да се изключите от влиянието на външната среда и да осигурите почивка на умореното съзнание. Способността за „изключване на мислите“ е особено важна за жителите на големите градове, които рядко избират природата, за да се предпазват от шума на мегаполиса. Експертите отбелязват, че дори няколко минути медитация на ден дават шанс да се справите с липсата на сън и с лошото настроение.