НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Вие сте на 30 години? Ето какво се случва с тялото ви!

Вие сте на 30 години? Ето какво се случва с тялото ви!

0

За много хора възрастта от 30 години означава край на младостта и началото на старостта. Е, теоретично това е така…

Мнозина се страхуват да отпразнуват 30-ия си рожден ден. Те казват, че махмурлукът става по-тежък, косата започва да посивява, кожата губи своята еластичност, плюс натиска на обществото да се „създаде семейство“ и т.н. и т.н. Можете да започнете да мислите, че най-добрите години са зад вас, че вече няма да сте привлекателни за противоположния пол.

Да, за много хора възрастта от 30 години означава край на младостта и началото на старостта. Е, теоретично е така. Но това е най-ранният стадий на стареене. Това е само началото. В същото време вие ставате по-опитни и уверени в себе си, за да се справите с всичко това.

Ето как точно се променя тялото ви след 30, пригответе се:

1) Вашите шансове да забременеете намаляват.

Една от най-вълнуващите теми, особено за жените, е въпросът за плодовитостта. Ако планирате деца, но не сте ги направили до 30-те, можете да започнете да изпадате в паника. И тези преживявания са отчасти оправдани. Според учените, въпреки че състоянието на плодовитостта на всяка жена е различно, средно тя започва да намалява от 32 години. И въпросът е не само в броя на произведените яйцеклетки, но и в тяхното качество. С възрастта рискът от поява на анормални хромозоми се увеличава, което намалява качеството на яйцеклетките, намалява вероятността от зачеване и увеличава риска от спонтанен аборт. Много повече това обаче зависи от начина на живот до тези 30 години.

2) Косата ви става по-тънка и може да започне да посивява.

Може би току-що сте решили, че е време да спрете да експериментирате с цвета на косата и да се върнете към естествения си цвят. След 30 години много хора вече имат сива коса и това може да засегне дори веждите. И поради намаляването на еластичността на кожата, веждите могат дори да променят позицията си!

3) Костите ви отслабват.

Силата на костите достига своя максимум на 30, а след това започва да отслабва, така че трябва да запомните това и да консумирате повече калций!

4) Метаболизмът ви се забавя.

Става по-трудно да свалите излишни килограми, което означава, че трябва внимателно да следите диетата си и да спортувате повече. Между другото, същият бавен метаболизъм допринася за посивяването и бръчките.

5) Появяват се бръчки.

Обновяването на кожните клетки започва да се забавя, както и производството на колаген. След 30 си струва да включите повече витамини в диетата си, които стимулират производството на колаген, за да се предотвратите ранните бръчки. И въпреки че проблемите с акнето най-накрая могат да изчезнат, кожата ще остане мазна. А борбата срещу бръчките вече може да започне.

6) Менструалният цикъл може да се промени.

Намаляването на нивото на важните хормони – естроген и прогестерон – влияе на менструалния цикъл, което може да го направи нередовен и болезнен.

Вижте още: Лек за безсъние: Благодарение на този метод заспивате за 2 минути

7) Рискът от заболяване се увеличава.

Възпалителните процеси лесно могат да доведат до по-сложни състояния, дори рак. Препоръчва се да се откажете от пушенето възможно най-рано, да контролирате теглото си, да спортувате редовно, да намалите стреса и да спите повече. Най-често срещаният вид рак е меланомът, така че избягвайте слънчевата светлина, използвайте слънцезащитен крем – и не само на плажа! И не ходете на солариум.