Инфаркт или паническа атака – ето как да разберете за кое състояние става въпрос

Понякога, всеки от нас се опитва да бъде лекар и лесно бърка една болест с друга. В действителност, до 20% от сериозните медицински състояния са погрешно диагностицирани. Разберете кои заболявания, най-често, се бъркат с други състояния и какви са разликите между тях.

1.Инфаркт и паническа атака
Понякога, наистина, е трудно да се направи разлика между инфаркт и паническа атака, защото на пръв поглед техните симптоми са идентични. Силната болка, често, сигнализира за сърдечен удар. В много случаи, тази болка се появява само в лявата ръка.

Хората, които претърпяват инфаркт, страдат от учестено дишане и не изпадат в паника. Но те може да се почувстват много уплашени. Може да почувстват главоболие и треперене. При паническата атака, човек има чувство, че губи контрол над нервите и ума си.

Ако имате паническа атака, тялото ви е напрегнато, така че може да се появи мускулна болка.

2.Менингит и обикновена настинка
Менингитът е възпаление на меката мембрана около мозъка и гръбначния мозък. Това е опасно заболяване и може да причини увреждане на мозъка. Затова е важно да се диагностицира рано и правилно. Честите симптоми като температура, студени длани, болки в мускулите, главоболие и умора могат да ви накарат да се заблудите.

Заболяването често се бърка с обикновената настинка, защото симптомите са твърде сходни. Затова, обърнете внимание на следните симптоми: схванат врат, треперене, петна, кожни обриви и чувствителност към ярка светлина.

Инфаркт или паническа атака - ето как да различите симптомите

3.Туберкулоза и обикновена настинка
Туберкулозата все още е една от най-смъртоносните болести в света. При това заболяване, бактерията обикновено атакува белите дробове, но може да атакува и други части на тялото. Туберкулозата се разпространява във въздуха, когато заразеният човек кашля, киха или говори. Но температурата на човек с туберкулоза не се повишава много и обикновено се повишава през нощта.

Симптоми като умора, треска и нощно изпотяване могат да ви накарат да си помислите, че имате настинка. При туберкулозата се появява кашлица в продължение на 3 или повече седмици, кръвохрачене, болка в гърдите при дишане и кашляне и внезапна загуба на тегло.

Инфаркт или паническа атака - ето как да различите симптомите

4.Рак на гърдата и мастит
Почти половината пациенти с рак се диагностицират твърде късно. Почти една четвърт от пациентите научават за болестта си, когато тя вече е в напреднал стадий. И, ако някои симптоми продължават по-дълго, тогава не става въпрос само за отслабен имунитет.

Симптомите на рака са подобни на тези на много други заболявания. Например, ракът на гърдата често се бърка с мастит. Можете да имате симптоми, подобни на мастит като дразнене на кожата, зачервяване, болка и усещане за топлина в гърдите. Когато става въпрос за рак, обърнете внимание на сърбежа на гърдите, израстъци върху или в гърдите и реакции на зърната.

5.Възпаление на дебелото черво и кисти в десния яйчник
И двете състояния са опасни и изискват правилна диагноза. И двете могат да причинят силна и внезапна болка в дясната страна на корема. В този случай не проучвайте симптомите в интернет, а незабавно посетете лекар.

И двете състояния имат подобни симптоми като повръщане и температура. Но в случай на кисти могат да се появят нарушения в менструалния цикъл. Ако става въпрос за възпален апендикс, тогава ще имате твърд стомах и проблем с отделянето на газове.

6.Лупус и други заболявания
Може да страдате от лупус през целия си живот и да не сте наясно за него. Често изглежда, че имате само отслабен имунитет, заради което настивате. Лекарите понякога се нуждаят от години, за да диагностицират заболяването.

Вижте още: Тревожност и безпокойство – 9 съвета, които ще ви помогнат

Важно е да знаете, че ако изпитвате болки в мускулите и ставите и настивате често, най-добре е да отидете на лекар за по-подробен преглед. Заболяването може да засегне всяка част на тялото, включително вътрешните органи. Обърнете внимание и на симптоми като: умора, болка в гърдите по време на дълбоко вдишване и косопад.