НАЧАЛО ЗДРАВЕ Тревожност и безпокойство – 9 съвета, които ще ви помогнат

Тревожност и безпокойство – 9 съвета, които ще ви помогнат

0
Тревожност и безпокойство - 9 съвета, които ще ви помогнат
Тревожност и безпокойство - 9 съвета, които ще ви помогнат

Тревожност и безпокойство – можете да си помогнете сами

Ежедневието може да ни причини сериозно безпокойство. Ако преживявате постоянни стресови ситуации, като стрес на работното място или липса на баланс между професионален и личен живот, има вероятност да страдате от повишени нива на тревожност. За да се справите с тревожността, за съжаление, е необходимо известно време, за да спечелите тази надпревара, трябва да вървите бавно и стабилно. Но това не означава, че е невъзможно. Препоръчваме да опитате тези девет съвета, които според специалистите ще намалят вашата тревожност само за 30 дни!

Психотерапевтът д-р Лиза Ларсен казва, че една от най-големите грешки, които могат да бъдат направени по време на тревожност, е да се лекуват симптомите (учестен пулс, затруднено дишане, усещане, че ще експлоадирате), без да се търси първопричината за проблема. Ако наистина искате да намалите безпокойството си през следващите 30 дни, важно е да разберете как мислите за себе си и как се справяте със стресови ситуации.

1.Следете тревожността си
Много е важно да започнете да обръщате внимание на това, което всъщност причинява вашето безпокойство.

„Започнете да обръщате внимание на знаците и сигналите, които тялото ви изпраща през целия ден, или когато се чувствате тревожни“, казва терапевтът Хайди Макбейн. „Къде обикновено започвате да изпитвате безпокойството? Какво се случва, когато нараства? С кого сте? Какво правите?

Трябва да следите и за дейностите, при които се чувствате по-спокойни. Например, успокоява ли ви разходката с вашето куче, готвенето или четенето? Може би писането ще ви помогне …

2.Опитайте се да не се борите с тревожните мисли
Карен Коениг, лицензиран клиничен социален работник и експерт по хранене, препоръчва да си представите мислите като влакове, които идват и си отиват. Ако мислите ви за предстоящата сватба, смяната на местоживеенето или някаква хирургична процедура ви смущават, просто ги почувствайте напълно, оставете ги да се докоснат до вас и след това ги пуснете. Игнорирането им, както и поправянето им, могат да причинят повече дискомфорт, така че просто ги пуснете.

3.Внимавайте, когато говорите за състоянието си
Говоренето за тревожността може да помогне, но не винаги.

“Когато се опитате да обясните тревожността си на другите, те обикновено започват да ви убеждават, че това не е нещо особено.

Ако искате да споделите с някого за вашето безпокойство и да получите подкрепа, уведомете го, че не искате да говорите за това твърде много. Напомнете им, че просто искате да бъдете изслушани и нищо повече.

4.Научете се да казвате “НЕ”
Върнете се към следенето на вашата тревожност. Свързана ли е с определени задачи, обстоятелства? Колко често сте приемали някои изисквания, които не са от съществено значение за вашите цели и приоритети в живота? Да се научите да казвате “НЕ” на прекомерните изисквания, намалява тревожността. Научете се да използвате тази дума от време на време, за да направите живота си по-малко сложен.

5.Останете в настоящето
Съсредоточете се върху настоящето, а не върху бъдещето или миналото. Тревожността се появява, когато се опитваме да контролираме неща, които не могат да бъдат контролирани – като хора, неща, които тепърва ще се случват или последици от предишни действия. Потърсете дейности, които ще ви помогнат да останете в настоящето. Маккейн предлага медитация, физическа активност, водене на дневник и подобни навици, които ще попречат на тревожните мисли.

6.Опитайте се да изместите фокуса далеч от нещата, които ви причиняват безпокойство
Вместо да се фокусирате върху нещо, което ви тревожи, опитайте просто да погледнете нещата от другата страна. Например, ако трябва да отидете на лекар, вместо да мислите колко е страшно или какъв вид диагноза ще получите, представете си облекчението, което ще получите, когато приключи този преглед.

7.Помнете, че сте способни!
Често, източникът за тревожност е усещането, че не можете да се справите с всичко, което се случва около вас. Подобряването на самочувствието ви може да помогне.

„Помислете за трудните ситуации, които са ви причинявали стрес или тревожност в миналото ви и как сте оцелели. Дори да се нуждаете от помощ, за да преминете през този труден момент, все пак сте успели да оцелеете“, казва д-р Ларсен.

Запишете си онези трудни времена, които сте превъзмогнали и нека те ви напомнят колко сте издръжливи.

8.Избройте основните вярвания, които ви причиняват безпокойство
“Една от най-добрите техники за справяне с тревожността е да промените възприятието си, защото мислите са тези, които създават емоциите”.

Кои са основните убеждения, които стоят зад притесненията ви? Опитайте се да ги намерите. Изследвайте страховете си и ги променяйте от ирационални към рационални вярвания.

Вижте още: Депресия и тревожност: отървете се от тях с метода 54321!

9.Потърсете професионална помощ
Според Маккейн, ако тревожността ви не се подобрява или се влошава постоянно, намерете терапевт, който ще ви помогне да се почувствате по-добре. Тези техники могат да бъдат добра практика за справяне с безпокойството в момента, в който изпитате атака и за трениране на мозъка да издържи в дългосрочен план.