Прекалена грижа за близките – не е полезна нито за тях, нито за вас самите

Хората практически са програмирани да се грижат един за друг. Желанието да защитим близките си е закодирано в нашите гени. Грижата ни носи увереност, близост, умения за работа в екип, адаптивност.

Но какво се случва, ако грижата за другите напълно потиска грижата за самите вас? В тази ситуация реалността на другия човек става наша реалност, ние започваме да живеем неговия живот, вместо нашия.

Опасността от дълбока съпричастност започва, когато започнем да игнорираме собствените си нужди. Толкова сме фокусирани върху другите, че напълно забравяме за себе си.

Ето последствията от това поведение:

Намалена емпатия
Става дума за емоционалното изтощение, което идва от страданието за други хора. То може да бъде причинено само от едно събитие, случило се с някого, но състоянието може да се влоши с времето.

Науката доказва, че дори самото наблюдението на нечии проблеми може да доведе до голям стрес.

Ако пренебрегнете това мощно влияние и не направите нищо, за да се защитите, с течение на времето ще промените възгледите си, няма да можете да контролирате емоциите си, когнитивните ви способности ще отслабнат и ще имате проблеми със съня.

Вторична травма
Когато се тревожим твърде много за други хора, ние практически се „заразяваме“ от техния стрес, но още по-лошо, ние несъзнателно поемаме болката, която изпитва човекът. Вторичната травма е психологическа последица, причинена от вмешателство в чужди проблеми и трудни преживявания.

Разбира се, ние се намесваме с най-добри намерения и не забелязваме, че това намалява способността ни за състрадание. С течение на времето, поради преживяванията на другите, ние започваме да страдаме от кошмари, непреодолими емоции, непреодолима тревожност.

Прегаряне
Понякога ни е грижа не само за хората, но и за неща като работа и кариера. Ние се грижим за тези неща повече от собственото си здраве! С течение на времето стресът води до „прегаряне“.

В такива моменти ни става трудно да работим и не сме доволни от нищо. Всичко това може да се избегне, ако започнете да се грижите за себе си навреме. Трябва да сте готови да насочите, поне част от енергията, която насочвате към другите, към себе си.

Грижата за себе си не е тенденция, а по-скоро важен процес, при който защитавате себе си, психическото и физическото си здраве, защото прекомерната грижа за другите наистина има последствия.

Вижте още: Крем против бръчки – ще изглеждате с 10 години по-млади

Това не означава, че трябва да спрете да се грижите за другите хора, всичко, което трябва да направите, е да се грижите за себе си и да се обичате!