НАЧАЛО ЗДРАВЕ Подмишници и здраве – ето на кои симптоми да обърнете внимание

Подмишници и здраве – ето на кои симптоми да обърнете внимание

0
Подмишници и здраве - ето на кои симптоми да обърнете внимание
Подмишници и здраве - ето на кои симптоми да обърнете внимание

Подмишници и здраве – ето какво ни казват те

Заради значителния брой потни жлези, разположени тук, се появява неприятна миризма.

Необходимо е също така да се отървете от нежеланата “растителност” в тази област на тялото навреме. Но повечето от нас дори не осъзнават, че човешките мишници в определени случаи могат да бъдат използвани за преценка на здравословното състояние. По-специално, те ясно показват хормоналната дисфункция или проблеми с лимфата, свързани с устойчивостта на организма към инфекции. В тази статия ще разберете кои признаци показват проблем.

Повечето хора не обръщат внимание на подмишниците си, смятайки че те не изпълняват особено важна роля.

Повечето от сигналите за проблеми, които ни „изпращат“ подмишниците, като правило остават незабелязани.

Неприятна миризма
Потта, натрупваща се по кожата, е подходяща за развитите на бактерии, което води до остра кисела миризма. Подобно явление е често срещано при много хора и за да предотвратим възникването на проблем, за да спрем миризмата, вземаме душ и използваме дезодориращи средства. Когато обаче тази миризма стане устойчива и достатъчно силна, проблемът може да се състои в хормонални промени или дисфункция на щитовидната жлеза. По-специално, ако въпреки достатъчната хигиена усещате миризмата на собствената си пот като лак за нокти или гнили плодове, това може да предвещава развитието на диабет: това означава, че тялото ви не преработва добре захарта.

Сърбеж
Ако изключим раздразнената кожата, което не е рядкост след бръснене на подмишниците (поради използването на бръснач или химикали в кремовете), то постоянният сърбеж, зачервяването на кожата и появата на мъртви кожни частици, всички те са доказателства за появата на гъбички. Посетете лекар и веднага започнете противогъбична терапия.

Болка, възпаление или удебеляване
Болката в тази област на тялото може да бъде проява на пренапрежение на ръцете (например, ако сте вдигали, носили нещо тежко или тренирате). В такива ситуации болката е периодична и преминава с течение на времето, обикновено е достатъчна добра почивка. Но, ако болката непрекъснато ви съпътства и се засилва, по-добре е да посетите лекар. Не е изключен и тумор на лимфните възли.

Признак за тумора може да бъде забележимо, лесно осезаемо, удебеляване на подмишниците. Факт е, че в нормално състояние лимфните възли изобщо не се забелязват, но всичко се променя при възпалителен процес: това показва борбата на организма с инфекцията. Не пренебрегвайте тази ситуация, особено ако тези симптоми не изчезнат след няколко дни.

Обрив
Всички знаем, че тази област на тялото е влажна и топла. Съответно този факт увеличава шансовете за инфекция с гъбички. Растежът на гъбичките с течение на времето може да причини обрив, придружен от сърбеж и зачервяване на дермата. Освен всичко друго, подобни реакции са характерни за алергиите, но могат да са резултат от триене или следствие от горещ климат.

Не трябва да забравяме, че подмишниците са област, която е много благоприятна за развитието на бактерии. Ето защо е много важно да се поддържа добра хигиена: кожата винаги трябва да бъде чиста и добре поддържана.

Вижте още: Торта с вертикални блатове и карамелен крем – наслада за небцето

Ако забележите, че нещо не е наред в тази област на тялото, не отлагайте посещението при лекаря.