НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Домашен ябълков оцет! Ето как да го направите лесно и бързо!

Домашен ябълков оцет! Ето как да го направите лесно и бързо!

0
Домашен ябълков оцет! Ето как да го направите лесно и бързо!
Домашен ябълков оцет! Ето как да го направите лесно и бързо!

Домашен ябълков оцет – един от най-здравословните продукти на планетата!

Той осигурява широк спектър от ползи за здравето, включително стабилизиране на кръвната захар и подобряване на кожата и косата.

За да си осигурите максимални ползи, се препоръчва да си направите собствен ябълков оцет у дома. Това е много лесно и за това ще ви трябва много малко време и усилия.

Сега е най-подходящото време за приготвяне на домашен ябълков оцет!

За да направите домашен ябълков оцет, ще ви трябват ябълки, които не са били обработени с химикали. Идеалното решение би било да купите ябълки от местния пазар или да използвате ябълки, отглеждани във вашата градина.

Поради процеса на филтриране ябълковият оцет, който се продава в магазините, не съдържа полезни бактерии и ензими, които го правят полезен.

От друга страна, домашният ябълков оцет е богат на ензими, протеини и полезни бактерии.

Необходими съставки за приготвяне на ябълков оцет:
стъклен буркан
ябълки
захар
филтрирана вода

Използвайте сладък сорт ябълки. Смелете ябълките с кухненски робот или пасатор и ги поставете в стъклен или емайлиран съд с широк връх. Залейте ябълките с топла вода или натурален ябълков сок, така че ябълковата смес да бъде напълно покрита, добавете захар (около 50 гр. на 1 кг ябълки) или мед (1 супена лъжица на 1 кг ябълки).

Можете да добавите резен кафяв хляб или щипка хлебна мая, за да ускорите ферментацията. Покрийте съда с фолио, като го пробиете няколко пъти с клечка за зъби и го фиксирате добре с ластик. Поставете на топло, тъмно място. След 2-4 седмици извадете ябълките и прецедете течността.

Вижте още: Маска за лице в 4 стъпки – изглажда кожата и изравнява тена

Поставете тази течност в стъклен буркан, покрийте с кърпа и оставете за още 2-4 седмици на тъмно и топло място в къщата за ферментация. В края на ферментацията изсипете оцета в бутилки и съхранявайте в хладилника.