НАЧАЛО ЗДРАВЕ Витамини и минерали, жизненоважни за хората, особено над 45

Витамини и минерали, жизненоважни за хората, особено над 45

0

Без достатъчно количество витамини и минерали нашият организъм остарява по-бързо и сериозните заболявания започват да се развиват!

Витамините и хранителните вещества могат да се борят с всяка болест и възраст. Най-добрият начин – балансирано и правилно хранене, с достатъчно основни хранителни вещества. Храненето е от решаващо значение, особено за хора на 45 и повече години.

Тялото ви работи по различен начин след 40 години в сравнение с 20. Мускулната маса намалява, наддавате повече наднормено тегло, може да настъпи менопауза и може да изпитате проблеми като диабет, сърдечни проблеми и много други, така че се нуждаете от промени! Едно добро решение е приемът на витамини и минерали с правилно хранене. Храната винаги е по-добра от добавките, тъй като тя се усвоява по-лесно.

Ето тук са най-важните витамини и минерали, особено за хора над 45 години:

Витамин В12

Когато достигнем 40 или 50 години, B12 трябва да бъде в достатъчно количество. Той е важен за мозъка и кръвта, като младежите / децата го получават чрез храната (пиле, млечни продукти, риба, яйца), но по-възрастните хора изчерпват стомашната киселина и се нуждаят от повече В12. Препоръчва се да ги приемате като добавка или мултивитамин. В количество от 2,4 мг на ден, този витамин е разтворим във вода, а излишъкът му лесно се отстранява от организма.

Калций

Проучване на 59 групови изследвания показа, че спира фрактурите и при двата пола на по-възрастни от 50 години и може да се приема с храната. Калций получаваме в костите най-вече преди 30-годишна възраст. Той е необходим е за основната ни дейност, например, свиването на мускулите, работата на сърцето и нервите, биохимичните реакции, така че ако нямате достатъчно калций, тялото започва да го краде от костите.

Имате нужда от калций, но не го консумирайте твърде много, тъй като може да навреди на сърцето. Жените се нуждаят от 1000 мг на ден, ако са между 40 и 50 години, а жените над 50 се нуждаят от 1200 мг на ден, както и от здравословна диета от сирене, сардини, млечни продукти, броколи, бадеми, спанак, сусам.

Витамин D

Важен е за промените, свързани с възрастта. Този дефицит причинява сърдечни проблеми, диабет и рак на гърдата или дебелото черво. Витамин D също помага при усвояването на калция.

Храни като риба и зърнени култури го съдържат, но витамин D се усвоява слабо от храната. Слънцето също помага, затова се старайте да сте на слънце всеки ден. Слънцето обаче не винаги е на лице. Опитайте се да се разхождате в слънчево време, когато е възможно. Също така, ако носите слънцезащитен крем, получавате витамина още по-малко, но пък тези мерки са  необходими за здрава кожа.

Магнезий

Магнезият регулира налягането, което е жизненоважно за жените над 40, които имат риск от високо налягане. Недостигът на магнезий причинява диабет, сърдечни проблеми и възпаления. Магнезият помага за усвояването на калция и поддържа мускулите, нервите, сърцето и контролира кръвната захар.

Проверете нивата на магнезий в тялото си с Вашия лекар. Ако ядете здравословни храни, получавате достатъчно магнезий (жените се нуждаят от 320 мг на ден над 40-годишна възраст). Яжте тъмни листни зеленчуци, ядки, семена, авокадо и боб.

Калий

Поддържа нормално кръвно налягане, независимо от възрастта. При жени след менопауза повече калий означава по-малък риск от инсулт и този прием е 3,1 грама, но все пак е по-нисък от препоръчителните 4,7 грама на ден. Имате нужда от този минерал, но само ако е предписан. Твърде многото калий може да увреди стомашно-чревния тракт, сърцето и дори да причини аритмия. Повечето хора го получават от храната чрез банани, сирене, боб, сладки картофи и леща. Може да имате недостиг на този минерал, затова се консултирайте с вашия лекар.

Омега 3

Това е мастна киселина, но здравословна. Тя неутрализира проблемите, свързани с възрастта и намалява риска от сърдечни заболявания и проблеми с паметта. Проучванията показват, че омега-3 понижава кръвното налягане и лошия холестерол, така че паметта също става по-силна.

Можете да получите омега 3 от риба, орехи, ленено семе, листни зеленчуци, но таблетките също са толкова добри. Стремете се към 500 мг, ако сте здрави, 800-1000 мг при сърдечни проблеми, 2000-4000 мг за триглицериди. И говорете с Вашия лекар за дозите, може да получите странични ефекти.

Вижте още: Супер мощен чай от риган против кашлица, астма и бронхит

Пробиотици

Те не са витамини и минерали, но са жизненоважни. Доказателствата казват, че пробиотиците поддържат червата здрави и също регулират теглото, понижават риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет. След 40-годишна възраст се губи много мускулна маса, така че се получава инсулинова резистентност. Пробиотиците са живи култури, те не трябва да бъдат излагани на високи температури.