НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Влиянието на смартфона върху детето е изключително негативно

Влиянието на смартфона върху детето е изключително негативно

0
Влиянието на смартфона върху детето е изключително негативно
Влиянието на смартфона върху детето е изключително негативно

Влиянието на смартфона върху детето е много по-лошо, отколкото си мислите

Днес все повече родители се замислят за опасностите и ползите от джаджите за децата, защото техническите устройства стават все по-достъпни. Дори в семейства, където доходите са ниски, всяко дете има собствен телефон с игри.

От една страна, дигиталните технологии разширяват хоризонта, осигуряват достъп до голямо количество нова информация и улесняват комуникацията. Но от друга страна, те все повече ви отдалечават от реалния свят, което води до пристрастяване, като наркотик. Дори се появиха термините „електронен кокаин“ и „дигитален хероин“.

Особено плашеща ситуация възниква в случаите, когато децата се потапят в игри с жестоки сюжети.

Отрицателното въздействие се увеличава в зависимост от времето, което децата прекарват пред екрана. Проучванията показват, че децата на възраст между 8 и 18 години прекарват средно 7,5 часа на ден с подобни джаджи.

И ако децата от детските градини са на чист въздух поне 1,5 часа, то след 7 години вече е трудно да ги изпратите навън за игри на открито. Те предпочитат да стоят у дома пред компютъра или смартфона.

До какво могат да доведат такива негативни тенденции?
Психолозите назовават конкретните последици за децата:
липсата на постоянен контакт с родители, при деца под пет години може да доведе до дефицит на вниманието, забавяне на когнитивните способности и нарушения в обучението
забавяне на говорните умения
ограниченото движение и липсата на игрална активност на чист въздух забавят не само физическото развитие, но и функционирането на мозъка
има проблеми с пълноценния сън
понижен успех в училище
нараства жестокостта и агресивността
по-често се проявяват психологически проблеми (детска депресия, тревожност, проблемно поведение)
при опит да вземете джаджите от ръцете им се проявява истерия

Ако сте забелязалии поне един от гореспоменатите проблеми, тогава това е повод да помислите доколко детето ви е зависимо от джаджи и да вземете мерки. Няма да можете да спрете технологичния прогрес, но изборът на най-подходящия вариант за достъп до цифрови носители е ваша отговорност като родители, отговорни за живота и здравето на децата.

Вижте още: Тесто за кифлички, което нараства 3 пъти! Ето защо са нереално меки

Информацията в тази статия е само с информационна цел и не замества съветите на сертифициран специалист.