НАЧАЛО ЗДРАВЕ Печен лук – полезно лакомство. Пека го на близки и приятели

Печен лук – полезно лакомство. Пека го на близки и приятели

0
Печен лук - полезно лакомство. Пека го на близки и приятели
Печен лук - полезно лакомство. Пека го на близки и приятели

Печен лук – полезно лакомство за всички

Вероятно сте чували за огромните ползи за здравето от суровите зеленчуци и пресни подправки, но има един продукт, който е много по-здравословен, когато е печен, отколкото суров и това не е картофът. Става въпроса за лука.

В суров вид той е много ценен за организма, въпреки че мнозина го избягват заради не особено приятния послевкус в устата. Но след като се изпече, всички лечебни свойства само се увеличават.

Най-хубавото е, че такова ястие е не само здравословно, но и много вкусно.

Лук на фурна
Огромно предимство на запечения лук пред суровия е, че той има много интересен вкус и няма неприятна миризма. Следователно, може да се яде без страх от онези, които отиват на среща. За да извлечете максимума от този зеленчук, трябва да го приготвите правилно.

Печете лука с обелката при температура 100-150 градуса за 15-30 минути. За най-добър благоприятен ефект заздравето, трябва да ядете половин глава лук сутрин на празен стомах и половин глава 2-3 часа преди лягане.

Можете да го използвате и като гарнитура към риба или месо. Получава се много вкусна комбинация.

Полезни свойства на лука
Печеният лук нормализира кръвната захар. Препоръчва се да се консумира от диабетици, за поддържане на нормалното функциониране на организма.

Трябва да се яде по-често от всички, които имат проблеми с коагулацията на кръвта. След сърдечен удар или инсулт, лекарите препоръчват да се яде печен лук всеки ден. Той помага на съдовете да се прочистят, елиминира атеросклеротичните плаки.

Помага за нормализиране на кръвното налягане и също така облекчава болката при мигрена.

Печеният лук не само може да се яде, но и да се използва като мазило. Нанесете каша от него върху рани, за да ускорите процеса на оздравяване.

Компресите от лук имат добър антибактериален ефект. Те могат да се използват за лечение на хемороиди, под наблюдението на лекар, разбира се.

Вижте още: Сладко от дюли с орехи – отличен аромат и вкус

При редовна употреба, печеният лук може да ви избави от много заболявания и има превантивен ефект.