НАЧАЛО ЗДРАВЕ Подобряване на зрението чрез консумация на определени продукти

Подобряване на зрението чрез консумация на определени продукти

0
Подобряване на зрението чрез консумация на определени продукти
Подобряване на зрението чрез консумация на определени продукти

Подобряване на зрението и предотвратяване на очните заболявания

Офталмолозите препоръчват да консумирате 2-3 продукта от този списък всеки ден!

Витамин А е много важен за поддържане на зрението, както и за предотвратяване на възпаление на очите, сухота и развитие на очни заболявания.

Витамин А е от съществено значение за здравата кожа и правилно функциониращата имунна система!

Този витамин също помага за премахване на различни здравословни проблеми, а препоръчителният дневен прием на витамин А за възрастни е 5000 IU.

Списък с топ 26 богати на витамин А храни, които да ядете, за да подобрите зрението си:

1.Домати
Доматите са богати на витамини и минерали, те са с ниско съдържание на калории. 1 средно голям домат съдържа 20% от препоръчителния дневен прием на витамин А. Освен това доматите са отличен източник на витамин С и ликопен.

2.Пъпеш
Съдържа също много витамини и хранителни вещества и малко калории и мазнини. Само едно парче (около 100 грама) осигурява 120% от препоръчителното дневно количество витамин А.

3.Телешки черен дроб
Телешкият черен дроб е отличен източник на витамин А и е най-доброто средство срещу анемия.100-грамова порция телешки черен дроб съдържа 300% от дневните нужди на витамин А.

4.Салата
Една купа салата айсберг съдържа само 10 калории, но много витамин А и други хранителни вещества, така че е чудесен избор за здравословно и вкусно хранене.

5.Праскови
Прасковите съдържат витамин А, както и калий, фосфор, желязо, магнезий и калций. Един плод осигурява около 10% от препоръчителното дневно количество витамин А.

6.Сладки картофи
Сладките картофи са вкусни и много питателни. Средно големите сладки картофи осигуряват 438% от дневната нужда от витамин А и само 103 калории.

7.Червена чушка
Червената чушка може да бъде включена в почти всяко хранене, като освен това е изключително полезна, тъй като е богата на ликопен и витамини А и С.

8.Масло от черен дроб на треска
Това масло може да се намери в две форми: течна и на капсули. То е богат източник на витамини А, D и омега-3 мастни киселини.

9.Черен дроб от пуйка
Черният дроб съдържа едновременно минерали и витамини, а консумацията на 100 грама черен дроб от пуйка осигурява 1507% от препоръчителното дневно количество витамин А.

10.Манго
Тези сладки, сочни плодове са много питателни, 100 грама осигуряват 36% от дневното препоръчително количество витамин А.

11.Спанак
Спанакът е невероятна храна, богата на желязо, калций, манган и витамини А, С и К.

12.Магнолд
Съдържа малко калории, но много хранителни вещества, особено витамин А.

13.Овес
Много зърнени продукти са богати на основни витамини, като витамини А и D. Чаша овесена каша осигурява повече от 29% от дневната нужда от този витамин.

14.Пълномаслено мляко
То е богато на витамини D и A, протеин, калций и магнезий.

15.Моркови
Един средно голям морков осигурява повече от два пъти препоръчителното дневно количество витамин А, както и витамини В, С, К, фибри и магнезий.

16.Тиква
Съдържа много бета-каротин, който при усвояване се превръща във витамин А. Една порция съдържа повече от 400% от ежедневно препоръчителния витамин А. Освен това е богата на калий, фибри и витамин С.

17.Босилек
100 грама изсушен босилек осигурява 15% от дневната препоръчителна доза витамин А.

18.Червен пипер
Тази популярна подправка осигурява около 70% витамин А, както и витамин С, калций и калий.

19.Листа от глухарче
Те са богати на антиоксиданти, йод и калций, както и с ниско съдържание на калории. В допълнение, чаша от тези листа съдържа 100% от препоръчителната дневна доза витамин А.

20.Кейл
Кейлът е чудесен източник на витамин А, защото една чаша ви осигурява два пъти повече от необходимото количество витамин А.

21.Лют пипер
Супена лъжица червен лют пипер осигурява 42% от дневното препоръчително количество витамин А.

22.Грах
Една порция грах съдържа 134% от препоръчителното количество витамин А и има само 62 калории. В допълнение, той е богат на витамини B, C и K.

23.Синапени листа
Пиенето на 1 чаша смлени зелени синапени листа ще ви осигури повече от 100% от необходимия витамин А, както и изобилие от протеини, фолиева киселина, калций, манган, фибри и витамини С и Е.

24.Сушени кайсии
Сушените плодове са отличен източник на енергия, хранителни вещества и антиоксиданти, а сушените кайсии са много богати на витамин А.

25.Майорана
Един от най-богатите билкови източници на витамин А, тъй като порцията от 100 грама осигурява 161% от препоръчителната дневна доза витамин А.

Вижте още: Сок от цвекло и портокали за пречистване на черния дроб

26.Папая
Този вкусен плод ви дава 30% витамин А, както и антиоксиданти, минерали и други витамини и ензими.